Gard Sveen: Raskaat varjot

Raskaat varjot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Toisinaan arvostelukappaleita tulee pyytämättä; niissä on harvoin mitään erityisen kiinnostavaa. Norjalaisen Gard Sveenin esikoisteos Raskaat varjot oli poikkeus. Kiehtova takakansiteksti yhdistettynä Lasiavain-voittoon ja norjalaisen Rivertonprisenin voittoon (edellinen esikoiskirjailija, joka voitti Rivertonprisenin? Jo Nesbø) tarkoittivat sitä, että pitihän tämä lukea.

Eipä ollut pettymys, ei. Raskaat varjot purkaa Norjan sodanaikaisia traumoja. Norjalaisten sotatraumoista iso osa liittyy natsimiehitykseen. Kuka oli natsi, kuka vastarintaliikkeen puolella? Kirjan alussa löytyy sodanaikaisia ruumiita: kaksi aikuista ja lapsi haudattuna kuoppaan metsään. Luut ovat toisen maailmansodan ajalta. Tämän asian selvittely jää kuitenkin vähän sivuseikaksi, kun Carl Oscar Krogh, arvostettu vastarintaliikkeen veteraani, löytyy kotoaan brutaalisti murhattuna.

Rikostutkija Tommy Bergmannia jää kuitenkin kaivelemaan tapausten ajallinen yhteys: ensin löytyy toisen maailmansodan aikainen metsähauta, sitten pari viikkoa myöhemmin kuolee Krogh – voisiko tapauksilla olla kuitenkin joku yhteys?

Toisena juonena Sveen kuljettaa sodanaikaisia tapahtumia. Agnes Gerner on Englannissa pitkään asunut norjalainen, jonka Britannian tiedustelupalvelu rekrytoi agentikseen ja lähettää Norjaan. Vastarintaliikkeen salaisena agenttina Agnes joutuu elämään jatkuvan kuolemanvaaran alaisena, kulkemaan aina syanidikapseli käden ulottuvilla, kun hän liehittelee norjalaisia natseja yrittäessään saada näiltä kaivettua vastarintaliikkeelle hyödyllisiä tietoja.

Historiallinen puoli on tässä se varsinainen jännäri, Bergmannin tutkimukset ovat rauhallisempaa asioiden kaivelua. Vipinää tällä puolen tarinaa tulee lähinnä Bergmannin seuraelämästä. Raskaat varjot on kiehtova dekkari, joka pureutuu norjalaisiin kansallisiin traumoihin terävästi. Monet tahot vastustavat asioiden penkomista, niin 1940-luvulla kuin 2000-luvullakin. Sitkeät asioiden kaivelijat saavat varautua yllätyksiin.

Sen verran vakuuttavaa jälkeä tämä oli, että seuraava suomeksi ilmestyvä Sveenin dekkari tulee Kirjavinkeille pyydettynä arvostelukappaleena.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...