Bill Browder: Red Notice : kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Bill Browderin Red Notice -kirja kuvaa venäläisen korruption kaikkialle ulottuvia lonkeroita. Kirjan nimi tulee Interpolin kansainvälisestä etsintäkuulutuksesta, joka mahdollistaa etsintäkuulutetun henkilön luovuttamisen toiseen maahan.

Bill Browderin lapsuusajan perhe pursuaa valtavaa akateemista lahjakkuutta. Browder itse on perheen musta lammas, joka on kiinnostuneempi laskettelusta ja yleisestä lusmuilusta kuin opinnoista. Browder ryhdistäytyy lopulta, mutta haluaa yhä menestykselläänkin kapinoida: kuuluisan kommunistiperheen jäsenestä tulee innokas kapitalisti.

Browder on heti alusta asti kiinnostunut Itä-Euroopasta. Ensimmäisellä työmatkallaan Puolassa hän kokeilee osakekauppaa valtion yksityistämillä yhtiöillä. Kokemus ja tuotto ovat niin hyviä, että Browder perustaa oman investointifirman ja muuttaa Moskovaan.

Työnteko Venäjällä on vaarallista mutta kiehtovaa, ja Browder joutuu taistelemaan oligarkkeja vastaan. Oligarkkien röyhkeys saa Browderin sisuuntumaan, ja hän aloittaa pienen yhtiönsä kanssa mediasodan. ”Koska en ollut venäläinen – – uskoin, että voisin tehdä sellaista mitä minun asemassani oleville venäläisille ei ikinä sallittaisi”, Browder muistelee naiiviuttaan. Hän kehittää keinon paljastaa oligarkkeja: ensin hän tutkii perusteellisesti yhtiöitä löytääkseen tavat, joilla yhtiön johto kavaltaa omaisuutta. Sen jälkeen hän tekee tiedoistaan helposti ymmärrettäviä esityksiä, joita hän jakaa medialle. Huono julkisuus pakottaa Vladimir Putinin toimimaan ja irtisanomaan epärehellisen johdon. Jonkin aikaa Putin ja Browder tekevät tahatonta, epäpyhää yhteistyötä, joka hyödyttää molempia: Browderin rahasto voi hyvin ja Putin nauttii kansan suosiosta. Tilanne ei kestä kauaa, sillä Browderin tutkimukset alkavat uhata lopulta myös Putinin taloudellisia etuja. Niinpä Browder karkotetaan Venäjältä vuonna 2005 uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Lontoossa Browder saa selville, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n talouden vastavakoiluyksikkö on hänen perässään. Browderin ja hänen yhteistyökumppaneidensa yhtiöt joutuvat ratsioiden kohteeksi, ja Browderia vastaan nostetaan rikossyytteitä. Hyökkäys on tehokas ja ylivoimainen, joten Browder palkkaa moskovalaisen veroasianajajan Sergei Magnitskin avukseen. Browder ja hänen asianajajansa ovat hermostuneita mutta luottavat siihen, että syytteet kumotaan, koska ne ovat perättömiä. Valitettavasti heidän uskonsa viranomaisia ja tuomioistuinta kohtaan osoittautuu perusteettomaksi: todisteita väärennetään, monia lakeja rikotaan, ja Browderin asianajajia uhkaillaan.

Sergei Magnitski huomaa Browderin tapausta tutkiessaan, että Venäjän viranomaiset ovat kavaltaneet valtavan summan venäläisten maksamista veroruplista. Browder julkistaa tiedon, minkä jälkeen tilanne eskaloituu, ja Magnitskin nimi aletaan liittää lavastettuihin rikoksiin. Browder anelee Magnitskia lähtemään Venäjältä, mutta Magnitski uskoo edelleen horjumatta lakiin. Hän luottaa siihen, ettei hänelle voi tapahtua mitään, koska hän ei ole tehnyt mitään laitonta. Pian hänet pidätetään ja vangitaan. Vankilassa hänen terveydentilansa romahtaa, mutta häneltä evätään hoito, koska hän ei suostu tunnustamaan syyllisyyttään väitettyihin rikoksiin. Lopulta kuukausien piinan jälkeen Magnitski pahoinpidellään kuoliaaksi. Osa pahoinpitelystä tallennetaan ääninauhalle, ja se lähetetään Browderin puhelinvastaajaan.

Magnitskin kuolema tekee kapitalistista ihmisoikeusaktiivin. Browder saa Yhdysvalloissa läpi niin sanotun Magnitski-lain, joka estää törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin osallistuneiden venäläisten maahantulon sekä mahdollistaa heidän varojensa jäädyttämisen. Venäjä kostaa kieltämällä venäläisten lasten adoptoinnin Yhdysvaltoihin sekä aloittamalla oikeudenkäynnin Browderia ja Magnitskia vastaan, vaikka Browder ei ole maassa ja Magnitski on kuollut. Lisäksi Venäjä painostaa Interpolia antamaan Browderista kansainvälisen etsintäkuulutuksen. Julkisen kohun jälkeen Interpol peruu etsintäkuulutuksen.

Bill Browder jatkaa elämäänsä; pelko salamurhasta, Interpolin taipumisesta tai Venäjän vallanpitäjien uusista juonista on aina läsnä, mutta hän ei aio antaa periksi. Hänen kirjassaan julkaistaan monen korruptoituneen virkamiehen nimi, valokuva ja miljoonaomaisuus. Jos hänelle tapahtuu jotain, hänen kirjassaan on nimetty moni potentiaalinen syyllinen.

Bill Browderin Red Notice on hyvin kirjoitettu, sujuvasti etenevä ja alussa jopa hauska kirja. Puolivälissä tarina muuttuu tragediaksi, joka synnyttää lukijassa avutonta raivoa ja murhetta. Sergei Magnitskin väkivaltainen, turha kuolema herättää väistämättä vihaa, ja hänen kohtalonsa ja uskomaton luonteenlujuutensa koskettavat. Browder onkin omistanut kirjansa Magnitskille, ”rohkeimmalle miehelle, jonka olen koskaan tuntenut”.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 973 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...