Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived

The Richest Man Who Ever Lived

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuka oli maailman rikkain mies, todellinen tosielämän Roope-setä? Kauppias Jacob Fugger. 1400-luvun ja 1500-luvun vaihteessa elänyt kauppias ei ole absoluuttisesti mitattuna historian rikkain mies, mutta suhteellisesti kyllä – kun Fugger kuoli vuonna 1525, Fuggerin kauppaliikkeen varallisuus oli pari miljoonaa floriinia, enemmän kuin kenelläkään muulla.

Greg Steinmetz on kirjoittanut Fuggerista elämäkerran, jossa käydään läpi Fuggerin vaiheet. Matkan varrelle mahtuu hurjia liiketoimia, kun Fugger rahoitti keisareita ja paaveja. Riskit olivat paikoin kovia, mutta toisin kuin useimmat aikakauden suuret kauppiaat, Fugger oli vielä kuolleessaankin rikas ja mahtava mies. Steinmetz piirtää kiehtovan kuvan ristiriitaisesta miehestä: Fugger on toisaalta oikea riistäjäkapitalistien kuningas, toisaalta maailmantalouden edelläkävijä.

Ensimmäiset suuret taistelut kapitalismin ja kommunismin välillä käytiinkin jo 1500-luvulla, ja Fugger oli niissä mukana. Fugger oli samoin mukana uskonpuhdistuksessa, tosin Vatikaanin ykköspankkiirina tietysti paavin puolella Lutheria vastaan. 1500-luvun alku oli kiehtovaa aikaa.

The Richest Man Who Ever Lived on tiivis kirja, ei todellakaan mikään tiiliskivi, ja mukavan helppolukuinen. Suosittelen lämpimästi, jos rahan ja talouden historia millään tapaa kiinnostaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...