Päivi Alasalmi: Riivatut

Riivatut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1885 Ylöjärvellä riehui poltergeist. Martinin piruina tunnettu tapaus on jäänyt aikakirjoihin, koska tapahtuma herätti laajalti kylänväen huomiota ja lopulta nimismies haastoi torpan väen oikeuteen viinan myynnistä ja noituudesta. Oikeudenkäyntipöytäkirjoihin on jäänyt viisitoista silminnäkijälausuntoa, mukaan lukien Ylöjärven kirkon kanttorin lausunto.

Kiinnostavaa materiaalia siis on! Päivi Alasalmi on ottanut romaaninsa pohjaksi historialliset tapahtumat ja muuttanut niitä hieman omiin tarpeisiinsa sopivammiksi. Martineista on tullut Lauhan pariskunta, Eerolan rusthollista Sunilan kartano ja keuhkotautinen pikkupiika sai pari vuotta ikää lisää.

Täysin keksittynä elementtinä kirjan juonta palvelee Hugo Untamo, Sunilasta Tampereelle muuttanut 1880-luvun urbaania kaupunkilaisuutta – ainakin Tampereen mittapuulla – edustava lehtimies, joka tulee kotiseudulleen tekemään juttua huomiota herättävästä tapauksesta.

Kirja sekoittelee monenlaisia aineksia. Mikään varsinainen kauhukirja Riivatut ei hurjasta kannestaan huolimatta ole, mutta tunnelma äityy kyllä synkäksikin. Mukana on kuitenkin myös hilpeää huumoria, kuumaa lemmen leiskuntaa ja yhteiskunnallista analyysiä.

Aamulehden haastattelussa Alasalmi kommentoi aikaa näin: “Torpparikysymys nosti tuolloin jo päätään ja merkit sisällissodalle olivat jo ilmassa. Piikoja ja renkejä kohdeltiin paikoin tavattoman huonosti. Vaikka pellolla tehtiin töitä rintarinnan, yhteiskuntaluokat eivät vahingossakaan sekoittuneet. Pinnan alla kyti viha.”

Piika Hertta Friman onkin kirjan avainhahmoja. Keuhkotautia sairastava piika on alistetussa asemassa kituva ja hiljalleen kuoleva teini ja erityisesti teinityttöjen ympärillehän nämä poltergeist-ilmiöt tuntuvat usein kietoutuvan – niin tässäkin. Hertan asema on vähäinen, mutta kirjassa hän on keskeinen hahmo.

Riivatuissa on mainiota ajankuvaa kiinnostavasta aikakaudesta ja siinä sivussa vetävä kummitusjuttu ja kevennykseksi varsin huvittaviakin käänteitä – ja melkoisen iskevä lopetus. Kaikin puolin siis mainio kirja ja hieno tulkinta kiinnostavasta historiallisesta tapauksesta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...