Päivi Alasalmi: Riivatut

Riivatut

Osta kirja itsellesi

Vuonna 1885 Ylöjärvellä riehui poltergeist. Martinin piruina tunnettu tapaus on jäänyt aikakirjoihin, koska tapahtuma herätti laajalti kylänväen huomiota ja lopulta nimismies haastoi torpan väen oikeuteen viinan myynnistä ja noituudesta. Oikeudenkäyntipöytäkirjoihin on jäänyt viisitoista silminnäkijälausuntoa, mukaan lukien Ylöjärven kirkon kanttorin lausunto.

Kiinnostavaa materiaalia siis on! Päivi Alasalmi on ottanut romaaninsa pohjaksi historialliset tapahtumat ja muuttanut niitä hieman omiin tarpeisiinsa sopivammiksi. Martineista on tullut Lauhan pariskunta, Eerolan rusthollista Sunilan kartano ja keuhkotautinen pikkupiika sai pari vuotta ikää lisää.

Täysin keksittynä elementtinä kirjan juonta palvelee Hugo Untamo, Sunilasta Tampereelle muuttanut 1880-luvun urbaania kaupunkilaisuutta – ainakin Tampereen mittapuulla – edustava lehtimies, joka tulee kotiseudulleen tekemään juttua huomiota herättävästä tapauksesta.

Kirja sekoittelee monenlaisia aineksia. Mikään varsinainen kauhukirja Riivatut ei hurjasta kannestaan huolimatta ole, mutta tunnelma äityy kyllä synkäksikin. Mukana on kuitenkin myös hilpeää huumoria, kuumaa lemmen leiskuntaa ja yhteiskunnallista analyysiä.

Aamulehden haastattelussa Alasalmi kommentoi aikaa näin: ”Torpparikysymys nosti tuolloin jo päätään ja merkit sisällissodalle olivat jo ilmassa. Piikoja ja renkejä kohdeltiin paikoin tavattoman huonosti. Vaikka pellolla tehtiin töitä rintarinnan, yhteiskuntaluokat eivät vahingossakaan sekoittuneet. Pinnan alla kyti viha.”

Piika Hertta Friman onkin kirjan avainhahmoja. Keuhkotautia sairastava piika on alistetussa asemassa kituva ja hiljalleen kuoleva teini ja erityisesti teinityttöjen ympärillehän nämä poltergeist-ilmiöt tuntuvat usein kietoutuvan – niin tässäkin. Hertan asema on vähäinen, mutta kirjassa hän on keskeinen hahmo.

Riivatuissa on mainiota ajankuvaa kiinnostavasta aikakaudesta ja siinä sivussa vetävä kummitusjuttu ja kevennykseksi varsin huvittaviakin käänteitä – ja melkoisen iskevä lopetus. Kaikin puolin siis mainio kirja ja hieno tulkinta kiinnostavasta historiallisesta tapauksesta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...