Simon Chapman: Rivers : An Incredible Journey from Source to Sea

Rivers

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä tuore lasten tietokirja oli täysin sattumanvarainen kirjastolöytö. Hieno kansikuva ja mielenkiintoinen aihe houkuttelivat tarttumaan, koska kynnys lukea näyttävä lasten tietokirja on kovin matala ja palkinto parhaassa tapauksessa hyvä. Rivers osoittautui tosiaan tutustumisen arvoiseksi.

Simon Chapmanin kirjoittama teos käsittelee jokia, niiden alkulähteiltä aina meriin asti. Kirja alkaa ihan peruskysymyksistä: mitä on vesi? Matkan varrella esitellään muun muassa vesiputoukset, maanalaiset joet, jokien uurtamat kanjonit, padot, jokien merkitys ihmisten kulttuurille ja taloudelle, estuaarit, deltat ja mangrovet ja paljon muuta.

Kirjan on kuvittanut moneen kertaan palkittu kuvittaja Qu Lan, jonka kädenjälki onkin erinomaista. Piirrosjälki on yhtä aikaa tyyliteltyä ja taiteellista, mutta myös riittävän yksityiskohtaista ja täsmällistä. Kirjassa on kuudesta suuresta joesta erilliset aukeavat kolmen sivun levyiset panoraamat, niissä kuvitus ja tyylikäs taitto pääsevät erityisesti edukseen.

Ainoa huono puoli ulkonäössä on sortuminen yhteen kuvakirjojen helmasynneistä: tässäkin kirjassa on mustaa tekstiä kovin ohuella kirjasimella tummaa taustaa vasten. Osaa tekstistä on mahdotonta lukea huonossa valossa ja heikkonäköisemmillä on vaikeuksia hyvässäkin valossa. Tekstin ja taustan kontrastiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Englanninkielisyys – kirjaa ei ole toistaiseksi suomennettu – rajoittaa kirjan kohderyhmää Suomessa. Jos kielitaito ei ole esteenä, kustantamon ikäsuositus on 9+ ja tietosisältöjensä ja tyylinsä puolesta kirja sopiikin isommista alakoululaisista eteenpäin. Tekstiä on varsin paljon. Rivers ei ole sinänsä mitenkään erityisesti lapsille suunnattu, tästä varsin kattavasta tietopaketista voi nauttia ja hyötyä myös aikuislukija, jolla koulun maantiedontunneista on jo aikaa.

Kokonaisuutena tämä kuvatietokirja on upean näköinen ja sisällöltään monipuolinen. On ilahduttavaa lukea näin hienosti tehtyjä tietokirjoja; kyllä kuvatietokirja vain on erinomainen formaatti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...