Salla Savolainen: Romua!

Romua!

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Salla Savolaisen työmaasarjan kolmannessa osassa tutustutaan metallinkierrätyksen maailmaan. Romua! vie aikaisemmista kirjoista tutut Koistisen ja Pikin kuorma-autoineen purkutyömaalle, josta auton kyytiin lastataan teräsbetoniseinistä irrotettua harjaterästä. Lasti kuljetetaan romuasemalle, jossa se tarkistetaan säteilylähteiden varalta ja puretaan sitten käsiteltäväksi.

Romuasemalla on muutakin mielenkiintoista ihmeteltävää: Koistista kiinnostaa romutettavaksi tuotu vanha kaivoskone. Isolla hydraulisella leikkurilla paloitellaan metalliromua ja osa rautaromusta polttoleikataan pienemmiksi paloiksi käsityönä.

Toisena keikkana Koistinen käy hakemassa tiensä päähän tulleen auton, joka viedään myös romuasemalle kierrätettäväksi. Kierrätettävä metalli on arvokasta ja kirjassa päästään myös toiminnan pariin, kun romuasemalla jahdataan arvokkaasta metalliromusta kiinnostunutta varasta, joka yrittää tuoda purkutyömaalta varastamaansa kuparikuormaa kierrätykseen.

Romua! on sarjan muiden kirjojen tapaan yksityiskohtainen ja kertoo paljon aiheestaan. On ilo lukea, miten paljon metalliromua pystytään kierrättämään ja hyödyntämään uudelleen. Toisaalta kirja on myös kriittinen metallien käytön suhteen: se muistuttaa, ettei metallimalmeja ole maankuoressa loputtomiin. Alun purkutyömaallekin on piirretty mielenosoittajajoukkio, joka vastustaa vanhan purkamista.

Sarjan taso jatkuu korkeana. Savolaisen piirrostyyli toimii erinomaisesti: kuvat ovat persoonallisia ja riittävän yksityiskohtaisia. Kirjoihin on kasattu mukava määrä tietoa ja ne sopivat mainiosti sekä pienten alakoululaisten itse luettavaksi että aikuisen pienemmille lukijoille lukemiksi. Aikuinenkin sivistyy, sillä jos ei ole romualaan perehtynyt, tässä on varmasti paljon uutta myös aikuiselle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...