Bernie Wrightson: Shokki : tekijänä Bernie Wrightson

Osta kirja itsellesi

Bernie ”Berni” Wrightson on yksi taitavimmista Shokki– ja Eerie -lehtiin piirtäneistä taiteilijoista. Hänen kynästään ovat lähtöisin mm. sellaisten klassikoiden sarjakuvaversiot kuin Edgar Allan Poen Musta kissa, sekä H.P. Lovecraftin Kylmyys (alkuperäiseltä nimeltään Cool Air, suomennettu nimellä Viileää ilmaa).

Wrightsonin tavaramerkit ovat tiivis, viivavarjostettu harmaa, sekä tummien ja vaaleiden alueiden taidokas kontrasti. Seksi ja väkivalta kuuluvat erottamattomana osana kauhugenreen, ja vaikka Wrightson ei paljaalla pinnalla herkuttelekaan, eroottinen vire on useiden tarinoiden taustalla. Osa tarinoista on pelkkiä runoja tai puolihumoristisia pläjäyksiä, eikä niissä riitä muuta ihasteltavaa kuin taide.

Aika on ehkä hieman ajanut kokoelman ohi, sillä nykylukija osaa jo ennustaa tulevan koukun, ja arvaa käänteet ennalta. Parhaita ovatkin tarinat joiden koukku yhä toimii. Kokoelma sisältää Bruce Jonesin kirjoittaman taitavan ja ahdistavan kauhutarinan Jenifer, josta Dario Argento ohjasi episodin Masters of Horror -sarjaan vuonna 2005. Jeniferissä koukku toimii. Tarinan realistinen ja monisävyinen ote tekee siitä mieleenpainuvan. Kauhussa kauheinta onkin se, että henkilö tekee niin kuin kuka tahansa meistä siinä tilanteessa tekisi, ja luulee tekevänsä oikein, mutta teko syökseekin hänet kauhujen kierteeseen ja tuhoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...