H. P. Lovecraft: Siivekäs kuolema ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

H.P. Lovecraft tuntuu olevan varsin pinnalla tällä hetkellä suomessa. Jalava jatkaa koottujen teosten julkaisuja, tämän kyseisen kirjan ollessa jo sarjan viides. Kokoelmasarjaan on luvassa kuudes osa ensi syksynä. Tämän lisäksi Savukeidas julkaisi viime vuoden loppupuoliskolla H.P Lovecraftin kauhukirjallisuutta käsittelevän esseen Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa ja Jalava Lovecraftin lähteillä -kirjan, joka esittelee novelleja henkilöiltä joihin Lovecraftin tekstit läheisesti vaikuttivat.

Viides kokoelma H. P. Lovecraftin koottuja teoksia eroaa aikaisemmista osista sisällöltään kahdella tapaa. Ensinnäkin joukossa on suuri määrä yhteistyönovelleja. Nämä ovat kiehtovia, koska vaikka Lovecraft onkin jokaisessa ollut päätoiminen kirjoittaja, värittävät vieraat kanssakirjoittajat hänen teksteistään esiin uusia sävyjä. Osa näistä kirjoittajista jopa onnistuu korjaamaan hänen tekstiensä klassisia heikkouksia: yhteistyönovellien dialogeissa esiintyy vähemmän lovecraftmaista monologimaisuutta ja kuvailu ei myöskään rönsyile liiallisuuksiin.

Toinen ero edellisiin on sen tyylisuunnassa, sillä pelkän kauhun rinnalle on nostettu myös Lovecraftin kirjoittamia fantasianovelleja. Näissä päähenkilönä toimii Randolph Carter, jota yleisesti pidetään Lovecraftin alter egona. Fantasianovelleissa on hieman tuntu, että Lovecraft on vieraalla maalla. Novellien sävyn tunnistaa Lovecraftiksi, mutta hän ei onnistu tavoittamaan ihan yhtä tiheää jännitystä kuin tavallisissa novelleissaan.

Yhtä kaikki Siivekäs kuolema ja muita kertomuksia on erityinen kokoelmateos. Se heijastaa vahvasti kauhun mestarin eri puolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...