Virpi Kaarina Talvitie, Anna Sofia Urpila, Henna-Kaisa Wigren ja muut: Silmät kiinni, Silmu! : Asiaa unesta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aina silloin tällöin ilmestyy lastenkirjoja, joiden pääasiallinen teema on, miten saada unen päästä kiinni. Silmät kiinni, Silmu! kuulostaa täsmälleen tällaiselta kirjalta, mutta tietokirjan sisältö on sen verran mielenkiintoista, että vaikutus taitaakin olla aivan päinvastainen.

Nukkuminen on siitä mielenkiintoista puuhaa, että emme vieläkään täysin ymmärrä, miksi se on eläimille ja ihmisille niin elintärkeää. Tiedetään, että unen aikana aivojen hermosolut järjestelevät informaatiota ja painavat muun muassa muistoja mieleen. Siitä huolimatta jopa aivottomien meduusojen hermosolut rauhoittuvat yöksi, joten tarve nukkumiselle tuntuu olevan universaali eläinlajista ja aivoista (tai niiden puutteesta) riippumatta.

Silmät kiinni, Silmu! ottaakin aiheeseen ilahduttavan laajan näkökannan ja unta käsitellään, ei pelkästään ihmisen, vaan myös eläinkunnan näkökulmasta. Läpi käydään niin talviunet ja talvihorrokset (jotka eivät suinkaan ole sama asia), sekä monien eläinten kyky nukkua ikään kuin puoliksi valveilla. Kirjassa pohditaan jopa sitä, mitä tiede sanoo dinosaurusten nukkumistavoista, monista muista mielenkiintoisista yksityiskohdista puhumattakaan.

Kirja onnistuu erinomaisesti siinä, että se ottaa hyvin arkipäiväisen aiheen ja onnistuu tarjoamaan siihen mielenkiintoisia ja tuoreeseen tutkimustietoon pohjautuvia näkökulmia. Kirja siis herättelee lapsen uteliaisuutta juuri sillä tavalla kuin tietokirja voi parhaimmillaan tehdä. Kirjan kruunaa vielä Virpi Kaarina Talvitien omaperäinen kuvitus. Nähtävästi vahaliiduilla ja vesiväreillä toteutettu kuvitus on harvinaista herkkua nykypäivänä, joten positiivinen yllätys sekin siis. Silmät kiinni, Silmu! on oiken hyvä vaihtoehto kaikille vanhemmille, jotka miettivät sopivaa tietokirjaa lasten iloksi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...