Archie Goodwin: Sodan lieskat

Sodan lieskat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ensimmäisellä kerralla kirjastossa katselin tätä kirjaa, mutta päädyin laskemaan sen takaisin hyllyyn, lähinnä hirvittävän ruman kansikuvan vuoksi – olkoon kuinka Frank Frazettaa, susiruma se on. Annoin toisella kertaa kuitenkin kirjalle mahdollisuuden ja kas, sisältöhän pisti kansikuvaa paremmaksi.

Sodan lieskat kokoaa yksiin kansiin 1960-luvun puolivälissä ilmestyneen Blazing Combat -lehden kaikki neljä numeroa. Pelkästään sota-aiheisia sarjakuvia sisältänyt lehti koki nopean lopun, kun toisen numeron sarjakuvissa nähtiin Vietnamin sodan vastaisuutta. Lehti koettiin epäisänmaalliseksi ja Yhdysvaltain armeija ja veteraanijärjestö The American League estivät sen jakelun.

Näin jälkikäteen on helppo nähdä reaktio aika liioiteltuna, mutta vuonna 1965 Yhdysvallat oli vasta sekaantumassa Vietnamin sotaan, eikä sodanvastainen liike ollut kovin voimissaan. Sotaisista teemoistaan huolimatta Blazing Combat oli pohjimmiltaan sodanvastainen, sillä tavalla kuin monet hyvät sotatarinat ovat: se näytti, miten mieletöntä sotiminen tavallisen sotilaan tai sivullisen näkökulmasta on.

Aivan jokainen lehden sarjakuvista ei ole mikään mestariteos, joukossa on aika puisevaakin rymistelyä, mutta paikka paikoin käsillä on hienoa sarjakuvaa. Tunnetuimmasta päästä lienee tarina LandscapeMaisemaa, joka kuvaa Vietnamin sotaa riisinviljelijän näkökulmasta. Vanha mies katselee vain vierestä, kun kylän vapauttavat vuorotellen Viet Congin sissit ja jenkit. Mies vain haluaisi viljellä riisiä rauhassa…

Kirja kuvaa sotia monipuolisesti, mukana on paitsi Vietnamia ja toista maailmansotaa, myös Korean sotaa, Yhdysvaltojen sisällissotaa ja vapaussotaa, Kuuban itsenäissyyssotaa, ensimmäistä maailmansotaa ja niin edelleen.

Kirjan lopussa on myös sarjakuvan tekijöiden haastattelut, puheenvuorot saavat lehden kustantaja James Warren ja tarinat kirjoittanut lehden toimittaja Archie Goodwin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 237 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...