Domenico Starnone: Solmut

Solmut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aldo ja Vanda menevät nuorina naimisiin ja saavat kaksi lasta. Kymmenkunta vuotta myöhemmin Aldo rakastuu nuoreen naiseen ja aloittaa monivuotisen suhteen. Avioliitto ajautuu kriisiin ja asumuseroon, mutta lopulta he palaavat yhteen. Mutta kaikki on mennyt solmuun ja juuri näistä solmuista on Domenico Starnonen ytimekäs romaan Solmut tehty.

Solmut liikkuu kahdella aikatasolla: 1970-luvulla, jossa Vanda lähettelee yksipuolisia ja raivokkaita kirjeitä Aldolle, ja 2010-luvulla, jossa 50 vuotta yhdessä ollut pariskunta palaa lomalta ja löytää kotinsa kaiken irtaimiston pirstaleina. Eikä kissaakaan löydy mistään. Aldo alkaa perata rikkoutunutta kotia peläten, että vaimo löytää hänen salaisuutensa: suhde perheen lähes rikkoneeseen Lidiaan ei koskaan päättynytkään. Mutta Aldon takaumissa ja myöhemmissä lasten näkökulmissa huomataan, että ehkäpä se perhe sittenkin hajosi, vaikka huterat kulissit pystyssä pysyivätkin.

Solmut on erittäin tiivistunnelmainen perhehelvetin kuvaus. Yhtä voittajaa tai häviäjää ei ole, kaikki perheenjäsenet tuntuvat kiduttavan toisiaan. Domenico Starnonen rakentava perheen irvikuva repii raadollisuudessaan, ja mukaan tulevat uudet näkökulmat tekevät lopputuloksesta aina vain rankemman. Rikottu koti, jonka salaisuudet ja muistot revitellään kaiken kansan nähtäväksi, on tehokas allegoria sille, mistä tässä kerrotaan: perheelle. Hyvä, koukuttava romaani yhtä kaikki! Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...