Jani Saxell: Sotilasrajan unet

Sotilasrajan unet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viisi vuotta sitten ilmestyi Jani Saxellin omaperäinen Unenpäästäjä Florian, joka kuvasi nykypäivän lisäksi Ceauşescun Romanian tapahtumia ja Romanian romanien elämää. Viime vuonna ilmestyi jatko-osa Sotilasrajan unet, joka meni minulta täysin ohi. Onneksi Tähtivaeltaja-raati nosti kirjan lyhyelle listalleen, niin tuli tutustuttua tähänkin helmeen: jos olisin lukenut tämän ajoissa, kirja olisi ehdottomasti ollut Blogistanian Finlandia -ehdokkaideni joukossa.

Tällä kertaa unenpäästäjä Florianin seikkailujen taustaksi on kaiveltu Bosnian sota. Sarajevo, Srebrenica, Mostar, Daytonin rauhansopimus… tuttuja nimiä 1990-luvulla uutisia seuranneille, mutta tapahtumat ovat jo tainneet useimmilta unohtua. Saxell repii Bosnian sodan julmuudet lukijan eteen ja menee vielä taaemmas, Jugoslavian ja Titon vaiheisiin ja vieläkin vanhempiin käänteisiin – Balkanillahan on roihunnut monet kerrat.

Toisena tasona kulkee Florianin elämä lähitulevaisuudessa, jossa arabimaissa alkaa kuohua, Egyptissä räjäytetään ydinpommeja ja kuiske käy Osattomien armeijasta, joka hakee oikeutta sotarikollisille, joita sotarikostuomioistuimet eivät aikoinaan tavoittaneet.

Sotilasrajan unet on erinomainen kirja, jonka lukeminen on riipivä, mutta tervetullut kertaus eräistä lähimenneisyyden kauhuista. Unenpäästäjä Florian kannattaa tosin kerrata ennen tähän tarttumista ja harmillisesti juttu jää vähän kesken, koska tämä on trilogian toinen osa. Itsenäinen, kyllä, mutta alussa varsinkin viitataan aika lailla aikaisempiin tapahtumiin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...