Jani Saxell: Tuomiopäivän karavaani

Tuomiopäivän karavaani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Unenpäästäjä Florian ja Sotilasrajan unet saavat jatkoa. Tuomiopäivän karavaani kuittasi vuoden 2018 Tähtivaeltaja-palkinnon, enkä ihmettele, sen verran vakuuttavasta teoksesta on kyse.

Sotilasrajan unissa mainittiin Osattomien armeija, joka hakee kostoa sotarikollisille, jotka pääsevät kansainvälisissä tuomioistuimissa ilman asiallista rangaistusta. Osattomien armeijaa johtaa mutantti, albiinopoika Flavius.

Kirja on kaksiosainen: alkuun kerrotaan unenpäästäjä Florianin seikkailuista Mostarissa, jossa hän tapaa nuoruudenrakastettunsa Danielan ja saa tietää olevansa Flaviuksen isä. Tässä yhteydessä kerrataan taas historiaa: lukija saa tietää paljon Sarajevon elämästä 1990-luvun Bosnian sodan aikana.

Toisaalla unenpäästäjän ympärilleen kokoama siunauskirottujen kollektiivi saa tietää Osattomien armeijan suunnittelevan iskua Pietarin lähistölle, Sosnovyi Borin ydinvoimaloihin. Isku on estettävä, ettei koko Suomenlahden seutu muutu radioaktiiviseksi erämaaksi. Mutta miten torjua Osattomien armeija, jolla on käytössään hurjia, pelottavia aseita?

Tämän seikkailun ohessa saa lukea paljon Pietarin historiaa, Venäjän historiaa, Neuvostoliiton alkuaikoja, Neuvostoliiton ydinohjelmaa ja myös Japanin vaiheita ydinvoiman ihmemaassa.

Saxell kirjoittaa vimmatusti. Tyyli on roiskuvaa, kiehtovaa ja voimakasta. Mutta myös raskasta. Juonen lisäksi Saxell haluaa kertoa lukijoilleen paljon, joten paikoin kirja on melkoista infodumppausta. Reilun 700 sivun mitta tarkoittaa paljon hommia, teksti kun on vielä raskasta, eivätkä sivut varsinaisesti kiidä ohitse.

Mutta vaivan arvoinen Tuomiopäivän karavaani on. Se on mieletön sekoitus lähihistoriaa, hieman vaihtoehtoista tätä päivää, dystopiakuvioita, maagisia voimia, aivan hulluja henkilöhahmoja, hurjia käänteitä, hienoa kieltä.

Lämmin suositus, mutta kevyesti tähän projektiin ei voi tarttua. Lukeminen on syytä aloittaa Unenpäästäjä Florianista, josta voi Sotilasrajan unien kautta siirtyä tähän. Sarjan osia sanotaan itsenäisiksi, mutta lukisin järjestyksessä. Trilogiastakin puhutaan, mutta ei tässä nyt ihan täysin tyydyttävästi asioita pakettiin saatu – ehkä jatkoa on vielä tulossa? Toivottavasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...