Iain Banks: The Steep Approach to Garbadale

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Alban McGill kuuluu maineikkaaseen Wopuldien sukuun, joka on tehnyt rahansa suositulla Empire!-lautapelillä ja sen eri versioilla. Alban ei kuitenkaan viihtynyt pitkään perheyrityksessä, vaan myi osakkeensa, ryhtyi puunhakkaajaksi ja hävisi kartalta pitämättä yhteyttä sukuunsa moninaisista syistä.

Nyt suku kuitenkin kutsuu. Serkku Fielding Wopuld etsii Albanin käsiinsä. Amerikkalainen yritys, joka omistaa neljäsosan Wopuldien perheyrityksestä haluaisi ostaa loputkin ja tämän johdosta järjestetään suuri sukukokous, jossa yhdistyvät ylimääräinen yhtiökokous ja Wopuldien suvun matriarkan 80-vuotisjuhlat.

Kaikki eivät haluaisi myydä suvun yritystä amerikkalaisille, joten Fielding haluaisi Albanin suostuttelevan sukulaisia äänestämään myyntiä vastaan. Alban suostuu vastahakoisesti ja päätyy samalla selvittelemään sukusuhteensa kipupisteitä ja ennen kaikkea suhdettaan suureen teinirakkauteensa, Sophie-serkkuunsa.

Lopussa koittaa sitten se kirjaimellisesti jyrkkä lähestyminen sukukartano Garbadaleen. Synkkiä salaisuuksia selviää ja yhtiökokous tekee päätöksensä – niin, jääköön se luettavaksi. Siinä sivussa puhutaan politiikkaa, Iain Banks kritisoi brittihallituksen toilailuja terrorisminvastaisessa sodassa ja suhtautuu muutenkin oikeistolaiseen politiikkaan varsin nuivasti.

Kirjalla on puitteiltaan paljon yhteistä Crow Roadin käsikirjoituksen kanssa: molemmissa skottilainen suku kokoontuu yhteen ja synkkiä perhesalaisuuksia paljastuu, päähenkilötkin ovat varsin samankaltaiset. Monet kirjailijat kierrättävät samoja elementtejä kirjoissaan; minulla Crow Roadin lukemisesta oli onneksi se kymmenisen vuotta, joten eipä voi sanoa, että yhtäläisyydet olisivat liiemmin haitanneet.

Aivan Banksin terävintä tuotantoa The Steep Approach to Garbadale ei ollut, mutta kaukana Dead Airin täysflopistakin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...