Martti Paloheimo: Suomalaisen lapsuuden haavat : miten sinua kohdeltiin

Osta kirja itsellesi

Käsiini osui vanha kirja, mutta asia ei vanhene. Lapsuuden traumoja on käsitelty niin monin eri tavoin monissa paikoissa, joskus jopa vitsiksi asti. Tämä ei kuitenkaan ole mikään hauska kirja. Hyvin selkeästi suomalainen psykiatri Martti Paloheimo (1913-2002) kertoo meille aiheesta kotivammaisuus.

Suomalaisen lapsuuden haavoja, josta on surulliset seuraukset. Kun lapsi ei saa kasvaa vanhempiensa rakkaudessa vaan häneen kohdistuu hyljeksintää, piittaamattomuutta, jatkuvaa kieltoa, väkivaltaa… lista on pitkä. Niin isät kuin äiditkin ovat syyllistyneet lastensa huonoon kohteluun.

Kirja on kirjoitettu vuonna 1997 ja aihe on ollut arkaluontoinen, sillä ainahan on opetettu kunnioittamaan isää ja äitiä, joten asioista on vaiettu. Jos niistä on yrittänyt puhua, on vaiennettu, sillä ei saa nousta vanhempiaan vastaan. Martti Paloheimo kertoo, miten jopa ammatti-ihmiset ovat sivuuttaneet sen, jos potilas on yrittänyt puhua lapsuuden kokemuksistaan. On vain ohjeistettu ymmärtämään. Mihin se loputon ymmärtäminen on sitten johtanut – kotivammaisuuteen.

Suomalaisen lapsuuden haavat on erittäin mielenkiintoinen kirja kenelle tahansa. Se voi olla vertaistukea joillekin ja se voi tuoda uutta näkökulmaa siihen, että kaikki eivät vaan ole eläneet onnellista lapsuutta.

Jälleen jään miettimään, kukahan tekisi tutkimuksen näistä vanhemmista. Heidän puheenvuoronsa, miten he asiat näkevät, miksi he ovat kohdelleet omia lapsiaan niin kaltoin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...