Tommi Uschanov: Suuri kaalihuijaus : kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suuri kaalihuijaus on kirja yhteiskuntaa koskevista, laajoihin ihmisjoukkoihin syvälle levinneistä uskomuksista, jotka eivät suosiostaan huolimatta pidä paikkaansa. Kysymys on yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä. Tämä, todennäköisesti poliittisesti erittäin epäkorrekti kirja kysyy epäsuorasti, kannattiko kaikille kansalaisille myöntää yleinen äänioikeus, kun useimmat ovat niin tietämättömiä? Kaikki eivät yksinkertaisesti tiedä edes sitä, etteivät tiedä! Onko tämä suomalaisen järjettömyyden aikakausi?

Kirjoittajan mielestä erilaiset ”verot valtion maksettavaksi” -tyyppiset mielipiteet ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Hän kysyy, minkälaista painoarvoa voidaan antaa sellaisten ihmisten valituksille verotuksesta, jotka eivät tiedä omaa veroprosenttiaan? Osa vaaliuurnilla käyvistä suomalaisista ei tiedä sitäkään, mitkä puolueet istuvat hallituksessa. Ministereistä puhumattakaan. Myös eri puolueiden toiminta-ajatukset ovat monelle tuntemattomia.

Kovin kaukana ei ole se johtopäätös, että tietämättömiltä ihmisiltä pitäisi ottaa poliittiset oikeudet pois. Kirjoittaja ei sentään ehdota demokratian korvaamista valistuneella diktatuurilla. Hän toteaa, että yhteiskunta näyttää kaikesta tietämättömyydestä huolimatta toimivan suhteellisen hyvin. Kun lukee kirjan, herää kyllä epäilys, että toimiiko todella…

Kirja kattaa eteesi ikäviä totuuksia äänestyskäyttäytymisestä, uskomuksista, verotuksesta, tilastoharhoista, internetin keskustelupalstojen väitteistä ja paljon muustakin. Sisällössä on runsaasti tapausesimerkkejä, se on hieno opastettu matka poliittisen järjettömyyden viidakkoon. Kirjassa joutuvat noloon asemaan kaikki; vasemmisto ja oikeisto, nuoret ja vanhat, rikkaat ja köyhät, poliitikot ja heidän vihaajansa.

Melko ällistyttäviä tietoja — ainakin itseäni alkoi välillä suorastaan hävettää ja sen jälkeen suoranaisesti pelottaa! Ja ei, en ole täysin syytön minäkään. Myönnän tietojeni olevan vajavaiset, mutta uskallan kyllä tunnustaa sen. Siksi tämä onkin ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja jokaiselle, joka on vähänkään kiinnostunut yhteiskunnan toiminnasta sekä siihen vaikuttamisesta.

Kirja on hyvin ja selkeästi kirjoitettu. Esimerkit houkuttelevat etsimään lisätietoa ja kirjan lopussa on vielä lyhyt vinkkilista asiaan liittyvistä suositeltavista kirjoista. Tämän lukemiseen käytin aikaa tavallista enemmän, sillä sisältö todella oli sen arvoista. Suosittelen lämpimästi!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...