Neal Stephenson: System of the World, The (Baroque Cycle, vol. 3)

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lähes 3000 sivua pitkän tarinan viimeinen osa kietoo yhteen loputkin langat. Quicksilverissä matkalle lähtenyt Daniel Waterhouse saapuu Englantiin, näennäisesti sovittelemaan Newtonin ja Leibnizin kiistoja. Siinä sivussa ehtii tehdä paljon muutakin, kuten selvitellä, kuka on mystisten Infernaalisten Laitteiden eli fosforipommien takana. Sir Isaac jahtaa rahapajan päällikkönä väärentäjiä, erityisesti päävihollistaan Jackia.

Eliza on tällä kertaa enemmän taka-alalla, joskin osallistuu Hanoverin hovin juonitteluihin ja kiemuroihin entiseen tapaansa, kun Englannin kruununperimyksestä käydään veristä taistelua whigien ja toryjen välillä. Lontoo ja Tower ovat taistelukenttänä ja kirjan pääasiallisena tapahtumaympäristönä. Stephenson kuvaa 1700-luvun alun Lontoota vakuuttavasti.

Loppu on tyydyttävä. Monien makuun Stephenson jaarittelee varmasti aivan liikaa, enkä tiedä, kantavatko henkilöhahmot lopulta varsin eeppisen kokoista tarinaa koko ajan, mutta itse nautin suuresti koko syklistä. Tarina eteni jatkuvasti uusien käänteiden myötä johonkin suuntaan, ja samalla lukija sivistyy Stephensonin ladatessa erilaisia historiallisia yksityiskohtia toisensa perään. Historiallisen fiktion ja erityisesti tämän nimenomaisen aikakauden ystäville Barokkisykli onkin ehdottoman suositeltavaa luettavaa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tänä aamuna viimeisiä sivuja käännellessäni murhedin jo, että milloin tämän ehtii lukea uudestaan… Vuosi sitten alkanut ja hitaasti edennyt lukuprojekti on lopussa.

    Uskomattoman hauska, monimutkainen ja jännittävä tarina, joka sijoittuu mielenkiintoiseen aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...