Neal Stephenson: Quicksilver (Baroque Cycle, vol. 1)

Osta kirja itsellesi

Quicksilver aloittaa Neal Stephensonin kunnianhimoisen kolmiosaisen barokkisyklin. 1600-luvun lopun Eurooppaan sijoittuvalla kirjalla on kolme päähenkilöä: luonnonfilosofi ja puritaani Daniel Waterhouse, kiertolaisten kuningas Jack Shaftoe ja turkkilaisesta haaremista pelastettu Eliza, joka löytää tiensä Euroopan hovien aitiopaikoille.

Todellisia historiallisia tapahtumia ja henkilöitä – kuten Isaac Newton, Leibniz ja erinäisiä aatelisia ja kuninkaallisia – fiktiivisten elementtien kanssa sekoittava tarina on vauhdikas ja täynnä yllättäviä käänteitä. Sirpaleisesti kerrotut tapahtumat saavat lukijan helposti sekaisin, mutta punainen lanka pysyy mukana. Tarina jättää kutkuttavasti useita juonia auki; seuraavaan osaan, Confusioniin, on pakko jatkaa.

Quicksilver käsittelee paljolti samoja teemoja kuin erinomainen Cryptonomicon: kryptografia ja raha ovat tärkeissä rooleissa. Kirja antaa hyvän kuvan tieteen ja talouden kiivaasta kehityksestä 1600-luvun lopulla ja hovijuonittelujen ystävät nauttivat Versailles’n hovin elämästä, jota Stephenson kuvaa värikkäästi. Kyseessä on siis kaikin puolin erinomainen teos.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Enpä olisi uskonut, että luonnontieteen historiasta kertova romaani olisi hauska. Mutta se on!

  2. Jep — koko 3 000 sivun pakettiin mahtuu ymmärrettävästi vähän tylsempiäkin kohtia, mutta parhaimmillaan barokkisykli on kyllä erinomaisen hauskaa luettavaa. Mutta Stephenson onkin nero.

    Stephensonilla on näemmä myös tietty oma juttunsa, kun tämän kirjan ”Katso myös”-osastolta löytyy paitsi muut barokkisyklin kirjat, myös Cryptonomicon ja Anathem.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.