Janne Ora: Tähtien suojatti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä on rohkea tarina vaikean valinnan eteen joutuvasta pariskunnasta. Kertoja on toimittaja Jukka Lahti, kirjailijan urasta haaveileva, pienen ihmisoikeusjärjestön määräaikainen tiedottaja; tässä muuten tulee pientä jännitettä myös akateemisten pätkätöihin… Jukan ja hänen huippuälykkään tähtifysiikan tutkijavaimonsa Iiriksen normielämään tulee yllättäen muutoksia, kun monta vuotta toivottu ja suunniteltu vauva ilmoittaa lopultakin olevansa tulossa.

Odotusaika muuttuu lopulta henkien taisteluksi, kun rutiinimaisessa ultraäänessä näkyy, että sikiöllä on niskaturvotusta. Kromosomeista löytyy Downin syndrooman aiheuttava trisomia, on siis todennäköistä, että he saavat Down-lapsen. Jukka ja Iiris ovat uudenlaisten valintojen edessä. Jukka ajautuu lopulta raskauden keskeytyksen kannalle, Iiris haluaa synnyttää. Ratkaisua ei helpota lähipiirin asiantuntemus: Iiriksen veli Rami on sikiöseulontoihin erikoistunut tutkijalääkäri ja isoisä maineikas naistentautien ja synnytysten ekspertti. Isoisä tukee päätöstä synnyttää lapsi.

Jukka ahdistuu ja miettii, tuleeko heistä ympärivuorokautisia omaishoitajia ehkä vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi. Onko tämä vain uusi haaste elämässä ja ihmissuhteessa vai kauhea tragedia pariskunnalle. Hän käy erilaisilla keskustelusivustoilla ja he jopa vierailevat erään Down-lapsen kotona. Lopulta Jukka sortuu tekoihin, joita itsekin häpeää. Hän alkaa tutkia vaimonsa sukuhistoriaa ja löytää tietoja Iiriksen isoisän oleskelusta natsi-Saksassa rotuhygieniaan liittyen sekä myöhemmin toteuttamassa pakkosterilisaatioita Suomessa.

Janne Ora käsittelee mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi lääketieteeseen liittyviä suuria eettisiä kysymyksiä. Mikä on normaalia ja kuka sen määrittelee? Kenellä on oikeus päättää toisen elämästä? Kenellä on valtuudet elinkelpoisuuden määrittelemiseen? Missä vaiheessa kriteereistä tulee mielivaltaa?

Sivujuonena kulkee myös Jukan ihmisoikeustyön liitteenä hänelle tuleva tehtävä. Hän saa nimikkovangikseen valkovenäläisen toisinajattelijan. Työtehtävät nostavat esiin nyt tapahtuvat ihmisoikeusrikkomukset. Ne toistavat kysymyksiä, kenellä on oikeus elää ja kenellä on valta päättää toisten kohtalosta. Jukalle ja hänen edustamalleen järjestölle Prytkov on mediaa kiinnostava kampanja. Kuolemanvaarassa olevan toimittajan tilanteen näkee läheltä ainoastaan saman kohtalon jakanut ystävä. Jukan suhde valkovenäläiseen oikeustaisteluun ja hänen kyllästymisestä toimistossa työskentelyyn ovat sopiva sivujuoni varsinaiseen kipeään aiheeseen.

Ora käyttää paljon aitoa tutkimusaineistoa ja historiaa. Romaanin kerrontaa hiukan häiritsee nopea siirtyminen fiktiosta tiukkaan faktaan. Kirja on herkkä, asiallinen ja jännittäväkin kertomus erilaisine sivujuonineen. Lopussa kukaan ei tiedä, kuinka oikein käy. Tyttö, Tindra, on syntynyt ja kertoja valvoo lapsen unta. Johtopäätökset saa tehdä lukija itse. Suosittelen, vakavaakin pohdintaa valinnanvapaudesta ja oikeudesta päättää toisten puolesta, psykologista ja lääketieteellistä faktaa sekä historiaa tarjolla myös lukijan mietittäväksi. Liikuttavasti miehen kirjoittama romaani isäksi tulemisesta ja tunteista, vanhemmuudesta sekä pelosta ja ahdistuksestakin — ehkä jopa vihasta.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...