Riitta Konttinen: Taiteilijatoveruutta : Helene Schjerfbeck, Ada Thilén, Helena Westermarck ja Maria Wiik

Taiteilijatoveruutta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Neljä upeaa naista, neljä upeaa taiteilijaa. Kaikki he ovat eläneet ja taistelleet paikastaan aikana, jolloin nainen taiteilijana ei ollut mikään hyvä ja hyväksyttävä asia.

Helene Schjerfbeck, Ada Thilén, Helena Westermarck ja Maria Wiik olivat aikansa taiteilijoita ja keskenään ystäviä, he olivat neliapila, josta tämä ihana kirja kertoo.

Kukaan heistä ei mennyt koskaan naimisiin, sillä he olivat valinneet taiteen. Molempia ei voinut saada. Missä saada opetusta, miten selviytyä taloudellisesti, kuinka saada hyväksyntää teoksilleen. Kaikki tämä ja monta muuta asiaa tuodaan tässä kirjassa esille.

Näillä neljällä naisella oli keskinäinen yhteys, he tapasivat toisiaan, opiskelivat yhdessä, kirjoittelivat kirjeitä. Huolimatta siitä, että osa kirjeenvaihdosta on tuhottu, tulee aika lailla hyvin selville, mitä se on ollut, taiteilijaelämä 1800-1900-lukujen vaihteessa.

Erityisesti jäi mieleen se, että kukaan näistä naisista ei ollut liiemmin kiinnostunut kotiaskareista, maalaaminen oli se päällimmäisenä oleva elämän kohokohta. Onneksi oli sisaruksia välillä tekemässä arkisia askarruksia.

Myös sairastelu mataloitti mieltä. Joka tapauksessa he matkustelivat, apurahojen ja sukulaisten rahojen turvin. Siihen aikaan se ei varmaan ollut mitään herkkua, mutta kohteissa viivyttiin sitten pidempään ja se näkyy myös heidän töissään.

Teos liittyy samannimiseen Hämeenlinnan taidemuseossa 7.6.–7.9.2014 esillä olevaan näyttelyyn.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...