Joël Egloff: Taju kankaalla

Osta kirja itsellesi

Kun tuulee lännestä, haisee suunnilleen mädälle kananmunalle. Kun tuulee idästä, ilmassa tuntuu ikään kuin rikinhajua, joka tarttuu kurkkuun. Kun tuulee pohjoisesta, mustat savut tulevat suoraan päälle. Ja kun tuuli nousee etelästä, mitä ei onneksi tapahdu usein, haisee aivan paskalta, ei sitä muuksi voi sanoa.

Taju kankaalla on outo romaani. On ihmisiä, jotka asuvat miten kuten kyhätyissä väliaikaiselta tuntuvissa asumuksissa. Ympäristö on täysin saastunutta joutomaata: kaatopaikka, radanvarsia, lentokenttä, kuohuva joki, jonka kalat tarttuvat vaikka pelkkään koukkuun päästäkseen joesta pois. Ja jos aurinko vähän näyttäytyy, se on ihme, jota haetaan katsomaan vain huomaamaan, että se meni jo. Joël Egloffin luoma miljöö ei todellakaan ole kaunis.

Ja entäs ne ihmiset? Nimetön kertoja asuu isoäitinsä kanssa, käy töissä teurastamossa, joutuu jatkuvasti pikkupomon haukkumaksi, salakuljettaa sisälmyksiä joutuen isoäidin haukkumaksi. Mikään ei ole hyvin, hän haluaa pois, mutta minnepä hän menisi. Ystävänsä kanssa he eivät saa kerrotuksi tapaturmaisesti kuolleen työtoverin puolisolle tämän menetyksestä. Muuntajassa asunut koditon muutti romuauton takapenkille, mutta kaipaa entistä kotiaan.

Taju kankaalla tuo mieleeni vähän aikaa sitten vinkkaamani Yasmina Khadran Osattomien Olympoksen. Mutta siinä, missä Khadran joutomaakuvaus on toiveikas, on Egloff täysin armoton. Tragikomediaksi tätä kai voisi osuvimmin kuvata, sillä toki Egloffin tunkio ja sumu ovat jo sen verran liioiteltuja, että ei tässä täysin tosissaan voida olla. Ehkä ympäristön liiallinen armottomuus vei tätä jo sivuun omasta mukavuusalueestani, mutta vinkin arvoinen kirja Taju kankaalla on. Kokeilemaan!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...