Matti Kangaskoski: Tältä sinusta nyt tuntuu

Tältä sinusta nyt tuntuu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Matti Kangaskosken (s. 1983) runous tuli vastaan Tanssiva karhu -palkitun Johdatus pimeään -runokokoelman myötä. Se olikin sen verran vaikuttava teos, että aikaisempaan tuotantoon oli tarpeen tutustua. Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui esikoisrunokokoelma Tältä sinusta nyt tuntuu, joka ilmestyi vuonna 2012. Esikoiskokoelma oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Johdatus pimeään oli nautinnollinen sekoitus filosofista pohdiskelua olemassaolosta, katsomisesta ja kokemisesta. Tämä esikoiskokoelma on pykälän tai pari kryptisempi. Se ei aukene ihan samalla tavalla. Parhaimmillaan Kangaskosken ilmaisu on kiinnostavaa. Sivun 52 luettelomainen runo, vaikkapa:

silminnähtävät äänet: kylmä ja punainen, varma ja valmis,
nokinen tela vetää valheenpaljastuskoneen käyrää, kynnetty pelto
kynsilakkaa pensasaidassa, vaiti ollessa olemassaolo liki, liki kokonaan,
liki? näetkö? oletko kunnossa? oletko? Tältäkö sinusta nyt tuntuu?

Kangaskoski käyttelee hieman hämmentäviksi jääviä muoto- ja tyyliseikkoja runoissaan. Välillä runojen virtaa katkovat poikittain taitetut tajunnanvirtamaiset purkaukset, ikään kuin lukujen avaukset. Näissäkin on vaikeaa tulkittavaa sellaisesta kiinnostuneelle; minä tyydyin ottamaan ne vastaan, miten tulivat.

Kangaskosken tuotannosta suosittelen ensisijaisesti tutustumaan Johdatus pimeään -kokoelmaan. Vaikeaselkoisen runouden ystäville Tältä sinusta nyt tuntuu tarjoaa kuitenkin kelpo annoksen pureskeltavaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...