C. J. Sansom: Talvi Madridissa

Osta kirja itsellesi

Espanjan sisällissota on aiheena hieman vieras ja jo sen vuoksi Talvi Madridissa on kiinnostava. Kirja kertoo joukosta brittejä Espanjassa toisen maailmansodan aikaan ja Espanjan sisällissodan vaiheissa.

Kirjan päähenkilöinä häärii kolme yksityiskoulun kasvattia, jotka tutustuvat koulussa ja päätyvät Espanjaan hyvin erilaisiin asemiin. Vasemmistolainen, stipendillä työväenluokkaisesta perheestä kouluun päässyt Bernie osallistuu sisällissotaan vapaaehtoisena ja kaatuu — tai ei, ainakaan ruumista ei löydetä.

Koulusta karkotettu Sandy on opportunisti, joka yrittää rikastua liikemiehenä. Kolmikon hyveellisin tapaus Harry taas palkataan vakoojaksi ottamaan selvää, mitä Sandy Espanjassa tekee. Mukana on vielä Barbara, Bernien rakastettu, joka elää nykyään Sandyn kanssa. Hän saa kuulla, että Bernie voi sittenkin olla elossa vankileirillä.

Tuloksena on melkoinen sekasotku — kuten elämä Espanjassa vuonna 1940 muutenkin on. Tarinaan mahtuu vakoilua, seikkailua, jännitystä, romantiikkaa ja synkkää kuvausta Espanjan olojen ankeudesta. Kun ensin tasavaltalaiset ja Francon joukot ottavat yhteen ja sitten Franco aloittaa hirmuhallintonsa, tavallinen kansa saa kärsiä. Yhteiskunta on rikki revitty ja katkeruutta täynnä.

Talvi Madridissa on kiinnostava kirja. Takakansi kehuu sitä tiheätunnelmaiseksi, mutta minusta tarina oli jotenkin vähän pitkäveteinen. Pituutta kirjalla riittää, yli 600 sivua, ja vasta loppua kohden tarina alkoi vetää puoleensa sillä tavalla, että kirja oli pakko lukea. Pitkään luin kirjaa varsin satunnaisesti, kun tuntui, että parempaakin tekemistä oli.

Tarinan olisi voinut kertoa vetävämminkin, mutta kirja oli sittenkin lukemisen arvoinen. Espanjan historia oli minulle vierasta, joten oli mukavaa oppia jotain uutta. Sansom on perehtynyt aiheeseen huolella, joten yksityiskohdat ovat kohdallaan ja henkilöt mielenkiintoisia.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...