C. J. Sansom: Talvi Madridissa

Talvi Madridissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Espanjan sisällissota on aiheena hieman vieras ja jo sen vuoksi Talvi Mad­ridissa on kiinnostava. Kirja kertoo joukosta brittejä Espanjassa toisen maa­ilmansodan aikaan ja Espanjan sisällissodan vaiheissa.

Kirjan päähenkilöinä häärii kolme yksityiskoulun kasvattia, jotka tutustuvat koulussa ja päätyvät Espanjaan hyvin erilaisiin asemiin. Vasemmistolainen, stipendillä työväenluokkaisesta perheestä kouluun päässyt Bernie osallistuu sisällissotaan vapaaehtoisena ja kaatuu — tai ei, ainakaan ruumista ei löydetä.

Koulusta karkotettu Sandy on opportunisti, joka yrittää rikastua liikemiehenä. Kolmikon hyveellisin tapaus Harry taas palkataan vakoojaksi ottamaan selvää, mitä Sandy Espanjassa tekee. Mukana on vielä Barbara, Bernien rakastettu, joka elää nykyään Sandyn kanssa. Hän saa kuulla, että Bernie voi sittenkin olla elossa vankileirillä.

Tuloksena on melkoinen sekasotku — kuten elämä Espanjassa vuonna 1940 muutenkin on. Tarinaan mahtuu vakoilua, seikkailua, jännitystä, romantiikkaa ja synkkää kuvausta Espanjan olojen ankeudesta. Kun ensin tasavaltalaiset ja Francon joukot ottavat yhteen ja sitten Franco aloittaa hirmuhallintonsa, tavallinen kansa saa kärsiä. Yhteiskunta on rikki revitty ja katkeruutta täynnä.

Talvi Madridissa on kiinnostava kirja. Takakansi kehuu sitä tiheätunnelmai­seksi, mutta minusta tarina oli jotenkin vähän pitkäveteinen. Pituutta kirjalla riittää, yli 600 sivua, ja vasta loppua kohden tarina alkoi vetää puoleensa sillä tavalla, että kirja oli pakko lukea. Pitkään luin kirjaa varsin satunnaisesti, kun tuntui, että parempaakin tekemistä oli.

Tarinan olisi voinut kertoa vetävämminkin, mutta kirja oli sittenkin lukemisen arvoinen. Espanjan historia oli minulle vierasta, joten oli mukavaa oppia jotain uutta. Sansom on perehtynyt aiheeseen huolella, joten yksityiskohdat ovat kohdallaan ja henkilöt mielenkiintoisia.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 304 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...