Jouko Vahtola: Tankit tulee! : taistelu hyökkäysvaunuja vastaan talvisodassa 1939-1940

Tankit tulee

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Talvisodan päättymisestä on tullut kuluneeksi 75 vuotta, ja sen kunniaksi Docendo on julkaissut Oulun yliopiston historian professorin Jouko Vahtolan tietokirjan talvisodan panssarisodankäynnistä. Kolmeen osaan jaettu kirja käsittelee kattavasti koko sodanajan erityisesti panssaritorjunnan näkökulmasta.

Ensimmäinen osa käsittelee sodan lähtökohtia: Neuvostoarmeijan siirtymistä panssarivaunujen käyttöön ja sitä, millaista panssarintorjuntakalustoa Suomella oli ennen sotaa. Toinen osa läpikäy taistelut, jotka tapahtuivat vuonna 1939 ja kolmas keskittyy vuodenvaihteen jälkeen tapahtuneisiin taisteluihin.

Taistelut on kuvattu varsin tarkasti, mutta samalla kuitenkin ytimekkäästi. Taisteluiden puitteiden kuvaamisen tukena käytetään karttoja. Kirja ei ole tylsä faktalista vaan päinvastoin tapahtumat ovat varsin helposti omaksuttavassa muodossa. Tapahtumien yhteyteen on liitetty myös sodan asianomaisten viestejä muun muassa sotapäiväkirjoista. Ne ovat omiaan näyttämään kirjan tapahtumien ihmimillisen puolen.

“Illalla oli joulunvietto teltoissa. Komentoteltassa vierailivat eversti Pajari ja ev.luutn. Viljanen. Heidän kunniakseen ripustettiin teltan kattoon joulukuusi, johon kiinnnitettiin pari kynttilää ja eversti Pajarin mukanaan tuoma komea joulutähti. Ilta oli omalla ainutlaatuisella tavallaan tunnelmarikas. Miehet lauloivat vanhan tutun jouluvirren ja eversti Pajari lausui muutaman sanan – joulusaarna, jota kukaan mukana ollut tuskin milloinkaan unohtaa.”

-JR16:n III Pataljoonan joulunvietto

Erityiskiitoksen ansaitsee myös kirjan runsas valokuvakuvitus. Sota-ajan valokuvia ei kamalan paljon ole tullut nähtyä ja kirjassa niitä on hyvin paljon. Mikäli aihepiiri kiinnostaa, Tankit tulee! on varsin kattava läpileikkaus kansakuntamme yhdestä suurimmista kriiseistä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...