Lois McMaster Bujold: The Curse of Chalion

The Curse of Chalion

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mikä fantastinen kirja! Näin hyviä kirjoja kohtaa harvoin. The Curse of Chalion toi monessa mieleen Guy Gavriel Kayn parhaat kirjat, niin tyylissä kuin laadussa. Kirjan päähenkilö on lordi Cazaril, joka on toiminut hovissa ja linnanherrana, mutta myös kaleeriorjana: piirityksen jälkeen Cazarilin lunnaita ei maksettu, joten hänet myytiin orjaksi.

Niinpä nuoresta iästään huolimatta Cazaril on vapautuessaan raihnainen ja heikko. Hän raahustaa Valendaan hakemaan turvapaikkaa ja jotain vaatimatonta työtä hovista, jossa hän toimi hovipoikana. Yllätyksekseen Cazaril saakin hallitsijan leskeltä tärkeän tehtävän. Hänestä tulee Isellen, Chalionin kruununperijän siskon, henkilökohtainen sihteeri ja opettaja.

Kun kruununperijä Teidez ja Iselle kutsutaan Chalionin pääkaupunkiin, Cazaril joutuu kohtaamaan lordit, joiden toimien seurauksena hänet myytiin orjaksi. Kuningas on sairaalloinen, joten Teidez ja sitä myötä Iselle joutuvat melkoisen juonittelun ja pyörityksen keskelle. Asiaan liittyy myös kirjan nimessäkin esiintyvä kirous, joka on langetettu Chalionin ylle…

Bujold on onnistunut luomaan todella upean kokonaisuuden. Chalionin maailma on kiehtova, hovijuonittelu värikästä ja henkilöt kiinnostavia. Cazaril on puutteineen mielenkiintoinen ja inhimillinen päähenkilö ja kohtalo, johon Bujold Cazarilinsa kietoo on hyvin mukaansatempaava.

The Curse of Chalion on niin hyvä kirja, että suorastaan harmittaa, että se on saanut pölyttyä hyllyssäni niin pitkään — ja toisaalta on kurjaa, että tarina on ohi. Onneksi Chalionin maailmaan on kirjoitettu pari muutakin kirjaa, joista jatko-osa Paladin of Souls on ainakin nappaamiensa palkintojensa perusteella vielä parempi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...