Harmony Becker, Justin Eisinger, Steven Scott ja muut: They Called Us Enemy

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Heti kirjaan tarttuessani, jäin kiinni kannessa komeilevaan nimeen George Takei, miten nimi kuulostaa niin tutulta? Pianhan tuo mieleen muistui, mies on kukas muu kuin Hikaru Sulu ensimmäisestä Star Trek -sarjasta. Muistelmateos They Called Us Enemy ei kuitenkaan liity näyttelijän Star Trek -vuosiin, vaan miehen lapsuuteen. George Takei perheineen oli yksi niistä 120 000 amerikanjapanilaisesta, jotka suljettiin internointileireille, sen jälkeen kun Japani hyökkäsi Pearl Harboriin vuonna 1941.

Hyökkäys aiheutti Yhdysvalloissa japanilaisvastaisuuden aallon, jossa oli mukana myös aimo annos rasistisia piirteitä. Näkökulma oli, että japanilainen on ja pysyy japanilaisena ja keisarille uskollisena, vaikka olisikin syntynyt Yhdysvalloissa. Koska assimilaatio ei täten ole mahdollista, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea tämä vihamielinen väestö leireille, joista käsin he eivät pysty sabotoimaan Yhdysvaltain sotaponnistuksia. Amerikanjapanilaisia ei vain suljettu leireille ilman oikeudenkäyntiä, he myös menettivät samalla koko omaisuutensa, joten kun neljän vuoden päästä vihdoin koitti vapaus, oli vapautettujen rakennettava elämänsä aivan tyhjästä.

Takein perhe vietti aikansa kahdella eri leirillä: Camp Rohwerilla ja sen jälkeen pahamaineisella Camp Tule Lakella , joka oli internointileireistä suurin ja raskaimmin vartioitu ja piti sisällään peräti 18 000 ihmistä.

Aluksi koettelemus ei tunnu George Takeille kovinkaan pahalta. Hänhän on vielä pikkupoika, jolle kaikki tuntuu vain suurelta seikkailulta; lapsi on lapsi vankileirilläkin. Ymmärryksen aika tulee vasta myöhemmin, sarjakuva kertoo myös vankileirien jälkeisestä ajasta ja Georgen keskusteluista isänsä kanssa; miksi isä ei pistänyt hanttiin, miksi hän ei leirillä puolustanut väärin syytettyjä?

Leirit eivät olleet vangeille vain fyysisesti kestettävä haaste, ne pistivät myös kyseenalaistamaan koko oman identiteetin. Jos uusi kotimaa kohtelee kuin rikollista, niin haluaako sitä edes olla osa sellaista maata? Mitä amerikkalaisuus lopulta merkitsee? Takein tarina herättelee monia kysymyksiä, joista vieraan pelko ja tuohon pelkoon ylireagoiminen ei ole ainakaan vähäisin.

Sarjakuvaa ovat olleet tekemässä George Takein lisäksi Justin Eisinger ja Steven Scott, jotka ovat olleet vastuussa käsikirjoituksesta ja Harmony Becker, joka puolestaan on piirtänyt sarjakuvan. Yhteistyö on selkeästi sujunut, sillä They Called Us Enemy on todella jouhevasti kerrottu tarina, joka onnistuu hienosti tavoittamaan sen tunteiden vuoristoradan, jota amerikanjapanilaiset joutuivat elämään läpi, sen lisäksi, että sarjakuva antaa hyvän kuvan ajan poliittisesta ilmapiiristä.

They Called Us Enemy on lyhyesti sanottuna koskettava ja erittäin mielenkiintoinen sarjakuva, jonka tarinalla on paljon sanottavaa myös nykymaailmassa. Erittäin vahvat suositukset!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 330 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...