Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 4 : Lapsuus Lähi-idässä (1987–1992)

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Riad Sattoufin omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaanisarja Tulevaisuuden arabi on tuonut lukijat tekijän teini-iän partaalle. Sarjan neljäs osa on tähänastista osista paksuin ja murheellisin. Keskiössä on Sattoufin perhe, eritoten syyrialaisen isän ja ranskalaisen äidin vuosien ajan kytevä ja lopulta ilmiliekkiin roihahtava aviokriisi. Nuori Riad pikkuveljineen joutuu keskelle jatkuvia muuttoja, ristiriitaisia toiveita ja monenlaista epävarmuutta.

Tulevaisuuden arabi on loisteliasta sarjakuvakerrontaa. Sattouf piirtää upean huolettomasti mutta tarkalla otteella. Värejä käytetään tehosteena säästellen – tyylikkäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Sarjakuva on oivallinen tapa tutkia oman nuoruuden isoja kipupisteitä, kun muutamalla kuvalla voidaan kuvata koko tunneskaala. Vieraantuminen islamilaisuudesta, arabikulttuurista ja omista syyrialaisista sukulaisista esitetään taitavasti. Mutta ei ranskalaisuuteen sopeutuminenkaan helppoa ole. Riad on koulukiusattu herkkä poika, jolla ei juuri ystäviä ole.

Kaikkein eniten Tulevaisuuden arabin neljännessä osassa tilaa saa isä. Kun isä saa töitä Saudi-Arabiasta, kieltäytyy äiti ehdottomasti muuttamasta mukana, ja perhe asettuu Ranskaan. Yksin ollessaan isä alkaa ajatua yhä syvemmälle islamilaiseen maailmaan. Hänen mielipiteensä muuttuvat konservatiivisiksi, avoimen rasistisiksi ja suvaitsemattomiksi. Entisestä Sorbonnessa väitelleestä älyköstä on enää rippeet jäljellä. Riad Sattouf kärjistää varmasti isän luonnetta, mutta aika vähän hyvää sanottavaa hänestä länsimainen lukija löytää.

Jos Tulevaisuuden arabin aiemmissa osissa onkin pilkahdellut valoa ja komiikkaa, on Riad Sattoufin tarina nyt synkkä ja surullinen. On ihailtava sitä taitoa, jolla Sattouf luo kuviinsa ja kertomukseensa lämpöä, eikä pelkkää vihaa ja katkeruutta. Tulevaisuuden arabi 4 on upea jatko yhdelle tämän vuosikymmenen hienoimmista sarjakuvaromaanisarjoista. Viidettä osaa odotellessa!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...