C. J. Gardberg: Turun linnan kolme Katarinaa

Turun linnan kolme Katariinaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Turun linnan kolme Katarinaa. Niin, vaikka kaksi heistä on Kaarinoita? No, siihen aikaan Kaarina ja Katarina olivat jokseenkin sama asia?! Kirjan alkusivuilla mainitaan, että Katarina eli Kaarina oli 1500-luvun ehkä yleisin naisen nimi. Ei huono.

Kirja kertoo Kaarina Hannuntyttären ja Katarina Jagellonican elämäntilanteista. Molemmat olivat Juhana-herttuan kanssa. Juhana oli niin Suomen herttuana kuin Ruotsin kuninkaana. Kaarina Hannuntytär oli hänen jalkavaimonsa, jonka kanssa heillä oli neljä lasta. Ilmeisesti poliittisista syistä Juhanan oli kuitenkin naitava Puolan Katarina Jagellonica. Silti vaikutti siltä, että Juhana huolehti myös Kaarina Hannuntyttärestä ja heidän lapsistaan. Kaarina Hannuntytär sai kartanonsa ja meni naimisiin.

Kolmas oli Kaarina Maununtytär, Juhanan velipuolen Erik XIV:n puoliso. Erik oli myös Ruotsin kuningas. Toisin kuin Juhana, Erik meni naimisiin talonpoikaistaustaisen naisen kanssa.

Niin Juhana kuin Erik olivat molemmat vankeudessa vuoron perään Turun linnassa. Erikillä oli heikko mielenterveys ja vain Kaarina Maununtytär sai sen pidettyä aisoissa.

Turun linnan kolme Katarinaa on mielenkiintoinen kirja, vanha kirja, mutta niin ovat kertomuksetkin. Innostuneena luin ja lopussa vielä kiitos seisoi, sillä viimeisillä sivuilla on sukuluettelot ja pähkinänkuoressa kaikki mitä tapahtui milloinkin.

Kyllä historia on tärkeää. Kun luemme siitä, opimme samalla jotain, ehkä itsestämmekin.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...