Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Työpäiväkirjat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat.

Leonardo da Vinci, jolla ei ollut alun perin kirjasivistystä, käsitteli asioita havainnoinnin ja kokemuksen kautta. Toki hänen maailmankuvansa oli dualistinen. Hän oli jumalinen mies, eläintensuojelija ja kasvissyöjä. Alun perin hän sai ateljeekoulutuksen taiteilijaksi, ja tekijähän tunnetaan töistään. Sen ohella hän tutki näköaistin toimintaa ja optiikkaa, perspektiivioppia, arkkitehtuuria ja siltarakentamista, anatomiaa, luonnontieteitä, matematiikkaa, sotataitoa… Leonardon kynästä syntyi myös runoja, mietelmiä, allegorioita ja kaskuja.

Mikään turha propellipää ei Leonardo ollut. Hänen lentolaitteensa (ja historian ensimmäisen lento-onnettomuuden?) kaikki tietävät. Mekaaninen leijona, jonka hän suunnitteli, voitiin myös rakentaa. Ja jopa puoli vuosituhatta myöhemmin on rakennettu tai rakenteilla Leonardon suunnitelmien mukaisia siltoja. Ikiliikkuja sentään on jäänyt muistiinpanoasteelle. Leonardon anatomiset piirustukset ovat paikkansa pitäviä, ja niitä pidetään yhäkin arvossa sekä niiden havainnollisuuden että taiteellisuuden takia.

Nerolla oli enemmän ideoita kuin hän koskaan jaksoi, saati ehti, toteuttaa. Leonardon kiinnostus keskittyi tuskin koskaan yhteen aiheeseen, mistä todistavat myös kirjan kuvituksena olevat muistiinpanot, joissa voi olla vaikkapa velkoja ja saatavia anatomisissa piirroksissa. Nerouden ja hupsuuden raja on tunnetusti häilyvä, mutta tosissaan näyttää Leonardo ratkoneen esimerkiksi kysymyksen, syntyykö iskun ääni vasarasta vai alasimesta. Jälkipolvelle hän jätti ihmeteltäväksi, miksi kirjoitti lähes kaikki muistiinpanonsa peilikirjoituksena!

Leonardon muistiinpanojen laaja-alaisuus ja aito rosoisuus, kirjan runsas kuvitus sekä liitetiedostot ja suomentajan esipuhe tekevät teoksesta oikean aarreaitan. Olen aivan ihastuksissani. Tuhti kirja ei näytä olevan edes hinnalla pilattu. Tässä on oiva lahja sivistyneelle ystävälle, mutta pyydä käärimään pakettiin jo kaupassa. Jos pääset rauhassa selailemaan, et raaski antaa pois.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...