Juha Kanerva ja Vesa Tikander: Urheilulajien synty

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Urheilulajeihin liittyy paljon aika mielivaltaisesti päätettyjä asioita: miksi juoksukisat juostaan stadionilla vastapäivään? Miksi jalkapallojoukkueessa on juuri 11 pelaajaa, kentän koko on tietty ja palloonkaan ei saa koskea käsin?

Joku nämä asiat on jossain vaiheessa päättänyt ja jostain urheilulajit ovat syntyneet, joidenkin ihmisten kehittäminä. Mutta miksi, kenen ja missä? Näihin kysymyksiin vastaa Urheilulajien synty, vuoden 2012 urheilukirjaksi valittu oivallinen tietokirja.

Kirjan lajivalikoima ei tietenkään sisällä jokaista lajia, mutta kun mukana ovat kaikki olympialajit ja päälle muutama muuten vain kiinnostava laji kuten pesäpallo, salibandy, baseball ja jenkkifutis, lajivalikoima on aivan riittävän laaja.

Tehty tutkimustyö on varsin mittavaa ja kirja tarjoaakin paljon hyvin mielenkiintoista tietoa urheilun historiasta kiinnostuneille. Urheilulajien synty valottaa lajiutumisen prosessia urheilussa, miten samasta lähtökohdasta voi syntyä parikin eri lajia. Voimakkaiden yksilövaikuttajien merkitys käy selväksi – Tahko Pihkalalla oli esimerkiksi sormensa pelissä muuallakin kuin pesäpallossa.

Kaikkinensa tämä oli kyllä oivallinen teos. Ymmärrän Vuoden urheilukirja -raatia ja suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille urheilusta ja triviatiedosta kiinnostuneille. Urheilutietovisoja laativat saavat tästä kirjasta monta hyvää kysymystä (vaikkapa tämän: mikä maa voitti ensimmäisen jääkiekon Euroopan mestaruuden?).

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...