Mari Leppänen ja Kai Löfgren: Urheilun kipupisteet

Urheilun kipupisteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Onpa reilua ja mielenkiintoista luettavaa, opettavaa luettavaa Leppäsen ja Löfgrenin Urheilun kipupisteet -kirja, jossa urheilijat saavat kerrankin perusteellisesti ja ilman selittelyn makua kertoa sairauksistaan ja vammoistaan ja niiden hoidosta. Aktiiviura useimmilla on jo takana, muutama urheilija jatkaa vielä sitkeästi vanhojen vammojen parannuttua ja uusia odotellessa.

Kirja käy läpi kaikki urheilulajit aina pesäpallosta alamäkipyöräilyyn ja selittää ja neuvoo lajien yleisimpien vammojen hoito- sekä ennaltaehkäisykeinot. Lajeja on paljon ja menestyneiden urheilijoiden määrä kirjassa suuri, mikä herättelee muutamaan suosikkilajiin jumiutuneen lukijan tutustumaan ja perehtymään uusiin tuttavuuksiin.

Sen verran mielenkiintoisesti kirja on koottu, sen verran henkilökohtaiselle tasolle menty, että moni urheilija vammoineen alkaa tuntua niin läheiseltä, jotta lukijan omia polvia, selkää ja olkapäätä alkaa kipu kolottaa. Pelkää Toni Niemisen kanssa hyppyrin nokalla kun edellinen hyppääjä on kannettu paareilla hoitoon; nukkuu kaikkine kipuineen ja särkyineen istuma-asennossa, ainoassa mahdollisessa nukkuma-asennossa Mikaela Ingbergin kanssa; kaatuu Aino-Kaisa Saarisen kanssa niin että olkapää irtoaa kupista, jalkaterä murtuu ja lihakset repeävät; painii Tuomo Karilana suomenmestariksi vaikka yliheittotilanteessa on tullut turvalleen niin, että niska on tulessa ja käsi tunnoton.

Eivät urheilijat säälipisteiden tai pelottelun takia onnettomuuksistaan kerro, vaan haluavat tuoda esille realistisen totuuden. Nyt kun ura monella on ohi, niin ei ole tarvetta epäonnistumistaan perustella, vaan kertoa mitä vaaroja ja vastoinkäymisiä kuhunkin lajiin voi sisältyä.

Monella aktiiviura jatkuu yhä huipulla, kuten Helmareiden Linda Sällströmillä, huolimatta jalkapalloilijalle pahiten paranevasta polvileikkauksesta, kun kolmesti jouduttiin ristisiteitä parsimaan yhteen, ja kuten Marcus Sandellilla, jonka henki oli katkolla Alpeilla Pitztalissa laskettuaan kivikolle 80 kilometrin vauhdilla:

“Jos minut olisi tuotu sairaalaan helikopterin sijasta ambulanssilla, olisin kuollut matkalla.”

Ilman taitavia lääkäreitä ja ennen kaikkea taitavia fysioterapeutteja monen urheilijan ura olisi päättynyt alkuunsa, heitä jokainen urheilija muistaa kiittää ja kehua valmentajiensa ohella.

Kaikessa runsaudessaan erittäin kiinnostava, monipuolinen, tietävä, valaiseva, asiantunteva ja niin edelleen kirja, jossa kuuluu asiantuntijoiden ja ennen kaikkea urheilijoiden oma ääni, tunto, tunne ja näkemys.

Annan kaikki pisteet.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 299 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...