Leeni Peltonen: Valvomo : kuinka uneton oppi nukkumaan

Valvomo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Valvottaminen oli jo keskiajalla tehokas kidutuskeino, jolla murtaa ihmisen fyysinen ja henkinen kantti. Nykyihmisen unta ei enää uhkaa inkvisitio, mutta kansantaudin mittoihin yleistynyt unettomuus on pahimmillaan vakava terveyttä heikentävä ja elämänlaatua murentava vaiva. Lyhytkestoiset ja ohimenevät unettomat vaiheet tasapainottuvat vielä itsestään, mutta kroonistuneen nukkumattomuuden edessä ihminen on avuton. Pieni lapsi osaa nukahtaa vaikka kesken leikkiensä, miksi niin yksinkertainen ja luonnollinen asia voi käydä ihmiselle ylivoimaiseksi?

Leeni Peltonen on pitkän linjan journalisti ja viestintäalan yrittäjä. Hän on kirjoittanut omakohtaiset kokemuksensa unettomuudesta kirjaksi. Hän muistaa joutuneensa odottelemaan unta jo kouluikäisenä ja opiskeluajan ja työelämän myötä unettomuuden taakka kävi yhä raskaammaksi. Yöt herättivät pelkoa, avuttomuutta ja häpeää. Millä katkaista kierre, johon vuosikymmentenkään unilääkeputket eivät tuo helpotusta? Toimittajan tarmolla Peltonen paneutuu unen mekanismeihin, etsii käsiinsä alan asiantuntijat ja käy läpi myös oman elämänsä stressipisteitä ja rajoja.

Leeni Peltosen kirja tarjoaa univaikeuksien kanssa kamppailevalle sekä vertaistukea että tuhdin annospaketin faktatietoa. Jo kirjan alaotsikko antaa toivoa; Kuinka uneton oppi nukkumaan. Vaikka kirjassa syvissä vesissä käydäänkin, sudenhetken jälkeen aamun sarastuksessa on lohdullista valoa. Rehellinen, lähelle tuleva teksti on mielenkiintoista luettavaa muillekin kuin unettomuudesta kärsiville. Ihastuin tapaan, jolla Peltonen maalaisjärkisesti selittää ihmiskehon ihmeellisyyksiä – miten monimutkainen ja herkkä koko nukahtamisen, unen ja valveutumisen prosessi onkaan kaikkine hormoni- ja kehon lämpötilamuutoksineen! Suosittelen lämpimästi tarttumaan tähän kirjaan.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...