Anneli Kanto: Veriruusut

Veriruusut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sisällissodassa punaisten puolella taisteli myös naisia. Sota tarjosi naisille uudenlaisia vapauksia: tehdastyöläinenkin saattoi saada vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia – ja olihan se vapauttavaa pukea ensimmäistä kertaa housut jalkaan.

Vallankumous vei sorrettuja ja syrjittyjä mukanaan ja vaikka monet punaisten ajamista asioista ovat nykyajan Suomessa itsestäänselvyyksiä, sisällissodassa punaiset hävisivät ja erityisesti pelätyt ja vihatut naissotilaat saivat kärsiä sodan jälkeen lahtareiden käsissä ja vankileireillä.

Veriruusut on kuvaus sisällissodan naissotilaista. Se seuraa kahta eri porukkaa naiskaartilaisia, toinen paperitehtaan työläisiä Valkeakoskelta, toinen Tampereen puuvillatehtaiden työntekijöitä. Nuoret tytöt näkevät vallankumouksessa mahdollisuuden ja tarttuvat siihen, vaihtelevin seurauksin.

Anneli Kanto on oivallinen historiallisen romaanin taituri. Veriruusujen henkilöt tuntuvat hersyvän aidoilta. Kielenkäyttö on ronskia, herkullisen murteellista ja suorastaan hauskaa. Henkilöt ovat värikkäitä ja kiinnostavia: tytöistä välittää väkisinkin.

Historiaa seurataan ja tietäähän sen, miten punaisille naiskaarteille kävi; ei hyvin. Onneksi kirja ei ole aivan lohduton, lopussa toivoa pilkahtaa sentään joillekin.

Veriruusujen pariksi sopii erinomaisesti Kannon tuoreempi Lahtarit, joka antaa sisällissotaan valkoisten lahtarien näkökulmaa. Sekin käsittelee samoja Tampereen taisteluita kuin tämäkin, vain toisesta kulmasta. Molemmat kannattaa ehdottomasti lukea, jos haluaa laajentaa ymmärrystään sisällissodasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...