W. G. Sebald: Vieraalla maalla

Vieraalla maalla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

W. G. Sebald oli hieno kirjoittaja. Vieraalla maalla : Neljä kertomusta on mukaansatempaava teos, jossa hän kertoo neljän oikean ihmisen tarinat. Ensin on vuorossa Sebaldin vuokraisäntä, sitten häntä kansakoulussa opettanut mies, kolmantena Sebaldin Amerikkaan muuttanut isosetä ja lopuksi taiteilija, johon Sebald oli tutustunut muutettuaan itse Englantiin. Nämä ovat neljä maastamuuttajaa, jotka ovat jättäneet kotiseutunsa eri syistä. Kaikkia yhdistää se, että he ovat jääneet jotenkin vieraiksi itselleen tai ympäröivälle maailmalle.

Miksi W. G. Sebald haluaa dokumentoida näiden neljän ihmisen elämänvaiheita? Mitä hän tahtoo sanoa kirjoittaessaan pitkiä vaivattoman tuntuisia virkkeitään, jotka vetävät elämänlankoja eteenpäin tavattoman mukaansatempaavasti? Sebald onnistuu jotenkin löytämään kaikista tarinoista olennaisen – ihmisyyden, erilaisuuden, merkityksellisyyden. Tekstiä säestävät useat autenttiset valokuvat joko Sebaldin tai tarkastelemiensa ihmisten arkistoista. Alkuun vieraalta tuntuva kerrontakeino muuttuu pian itsestään selväksi osaksi kirjaa.

Vieraalla maalla on hiljaa viisas kirja, joka jättää merkityksen löytämisen lukijan tehtäväksi. Kaunista ja tarkkaa kieltä lukiessa aika kuluu kuin siivillä, menettää merkityksensä. Mieli alkaa assosioida vapaasti, ei halua lukkiutua mihinkään. Kyse on vaikutelmista, mielikuvista joita Sebaldin kiireetön ja yllättäviä suuntia ottava kerronta herättää. Voi kuvitella, ettei Vieraalla maalla (kuten ei myöskään aiemmin lukemani huikean hieno Saturnuksen renkaat) yhdestä lukemisesta juuri kulu. Erinomainen kirja, jota kelpaa suositella!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...