Thomas Pynchon: Vineland

Vineland

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kalifornia, vuosi 1984. Zoyd Wheeler valmistautuu jokavuotiseen julkisuustemppuunsa, josta hyvästä hän saa valtion apurahan virallisena mielipuolena. Hän kohtaa yllättäen vanhan arkkivihollisensa, liittovaltion syyttäjän Brock Vondin.

Vondilla ei voi missään nimessä olla mitään hyvää mielessään, joten Zoyd piiloutuu välittömästi ja lähettää tyttärensä Prairien poikaystävänsä kanssa matkoihinsa. Brock Vondilla on kipakka pakkomielle Zoydin ex-vaimoa ja Prairien äitiä Frenesiä kohtaan ja on syytä olettaa, että Vond haluaa käyttää Prairieta pelinappulana.

Prairie päätyy vieraaksi mafiahäihin ja kohtaa henkilön, jonka avulla hän – ja lukija – saa tietää kaikenlaista mielenkiintoista äitinsä taustasta ja siitä, miksi Vond Frenesiä jahtaa.

Tällaisesta asetelmasta alkaa Vineland, joka ilmestyi vuonna 1990, päättäen Painovoiman sateenkaaren ilmestymisestä alkaneen seitsemäntoista vuoden hiljaisuuden Thomas Pynchonin kirjallisella uralla.

Tuloksena on hullunkurinen, paljon omituisia käänteitä ja kummallista huumoria sisältävä pläjäys, joka pyörittää päähenkilöitään melkoisessa sirkuksessa. Huumeidenkäyttöä, musiikkinumeroita, Star Trek -viittauksia, naisninjoja, filmikollektiiveja… Vineland on osin 1960-luvun hippivuosien jälkipyykkiä, osin kommentaaria Yhdysvaltojen huumeiden vastaista sotaa kohtaan, osin Nixonin ja Reaganin aikakauden läpikäymistä. Paljon kiinnostavia aineksia, joista rakentuu mielenkiintoinen, joskin aika raskaslukuinen kirja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...