Solja Järvenpää (toim.): Vuoden sarjakuva

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Solja Järvenpää kiinnostui omaelämäkerrallisen sarjakuvan mahdollisuuksista jo vuosituhannen alussa. Kuitenkin vasta vuonna 2016 nähty uni sai hänet pyytämään 11 muuta tekijää mukaan, ja näin käsissämme on Vuoden sarjakuva – 12 tekijän itsensä näköinen paksu sarjakuva-antologia, johon on dokumentoitu koko vuosi 2017 päivä päivältä.

Kuten missä tahansa päiväkirjassa, Vuoden sarjakuvassa aiheet tulevat läheltä tekijöitänsä. Rahat eivät riitä, perheen pienten lasten kanssa on sählinkiä, työpaikoilla ja matkoilla tapahtuu. On yksinäisyyttä ja epävarmuutta, mutta on myös riemun hetkiä ja onnistumisia. Ihan tavallista elämää siis – mutta kuviin tallennettuna.

Jokaisella teoksen 12 tekijästä on oma tyylinsä. Siinä missä tammikuun Petteri Tikkanen, helmikuun Kaltsu Kallio tai joulukuusta vastaava Jarno Latva-Nikkola piirtävät perinteisen ruutujaon mukaista tarkkaa ja viimeisteltyä jälkeä, luottaa elokuun Jupu Kallio nopeaan viivaan. Maria Björklund (huhtikuu) ja Kari A. Sihvonen (toukokuu) ovat päiväkirjavuoronsa aikaan ulkomailla. Ehkä teoksen parhaat osumat tulevat kokeilevamman kerronnan ja vapaamman assosioinnin parissa askaroiville Ville Pynnöselle, Tommi Juhani Hämäläiselle sekä valokuvaa ja tekstiä upeasti yhdistelevälle Jukka Tilukselle. Solja Järvenpää, Ina Majaniemi ja Tea Tauriainen täydentävät teoksen.

Kokonaisuutena Vuoden sarjakuva on kelpo paketti kotimaista henkilökohtaisuudesta kumpuavaa sarjakuvaa. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...