Luan Starova: Vuohien aika

Osta kirja itsellesi

Makedonia, Jugoslaviassa toisen maailmansodan jälkeen. Sota on ohi ja kommunismin nousun aika on edessä. Tarvitaan vain uusi ja uljas työväenluokka rakentamaan sillat ja rautatiet ja työskentelemään tehtaissa. Se työväenluokka saadaan kaupunkeihin muuttaneista vuohipaimenista, kunhan mokomat vain saadaan luopumaan vuohistaan.

Vuohet tosin ovat elämän ja kuoleman kysymys köyhissä perheissä. Lasten selviäminen hengissä riippuu siitä, onko vuohia tuottamassa maitoa. Vuohet ovat perheenjäseniä, joten puolueen on vaikea ajaa vuohien hävitystä läpi. Seuraa välien kiristymistä ja tiivistä tunnelmaa, kun asukkaat pelkäävät vuohiensa puolesta ja puolueen hallinto kiristelee hampaitaan pohtiessaan, miten vuohista päästään eroon.

Kirjan päähenkilönä on kertojan isä, Albaniasta muuttanut intellektuelli, joka saa yllättävän ystävän vuohipaimenten johtajasta Çangasta. Kirja perustuu kirjailijan omaan elämään.

Tartuin kirjaan, koska sain tästä kuitattua maahaasteeseen Makedonian. Kannatti – Vuohien aika on viehättävä kertomus ihmisistä ja vuohista kommunismin jaloissa. Keskuskomiteat haluavat modernin työväenluokan, vuohiaan rakastavat ihmiset haluavat vuohensa. Kuka voittaa ja millä hinnalla? Pisteet Lumi-kustannukselle, albaniankielistä kirjallisuutta ei ole tungokseksi asti suomennettu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.