Iain Banks: Whit

Whit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Isis Whit on teini 1990-luvun Skotlannissa. Aivan tavallisesta teinistä ei ole kyse – Isis kuuluu luskentyrialaisiin, omaperäiseen uskonnolliseen kulttiin, ja on itse asiassa kultin Jumalan Valittu, kolmannen polven karkauspäiväläinen.

Niinpä Isis saa kunniakseen lähteä Lontooseen jahtaamaan serkkuaan Moragia, maailmankuulua barytontaiteilijaa, jonka pitäisi olla kunniavieraana neljän vuoden välein toistuvilla Rakkauden juhlilla, jotka ovat kultin tärkein juhla. Morag vain vaikuttaa olevan kadottanut yhteyden Jumalaan, joten Isiksen on mentävä suoraan pahuuden pesään hakemaan Morag takaisin kultin siipien suojiin.

Koskapa mikään niin yksinkertaista olisi. Isis pärjää kyllä hienosti vääräuskoisten parissa, vaikka onkin vähän ingénue-hahmo, mitä populaarikulttuurin ja muodin uusimpiin virtauksiin tulee, mutta muuten Isis on kova luu ja pärjää tiukemmassakin paikassa.

Tiukkoja paikkoja tulee, eikä vain Lontoon pyörityksessä: myös omien parissa on petollisuutta ja kun Isis palaa retkeltään, tilanne kultin keskuudessa on kuumentunut ikävästi ja Isiksen maine vaarassa.

Isiksen seikkailujen ohessa kerrataan sitten kultin syntyvaiheita. Kultin perusti Isiksen isoisä, jonka elämäntarina on vähintäänkin mielenkiintoinen. Iain Banksin huumorintaju on aivan totutun terävää ja uskontoja ja kultteja käsitellään kirjassa napakasti, mutta ilman turhaa ilkeilyä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 235 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...