Randall Munroe: xkcd : volume 0

Osta kirja itsellesi

xkcd on paras nettisarjakuva, viimeistään Perry Bible Fellowshipin lopetettua. Tikku-ukkotyyliin luottava xkcd on otsikkonsa mukaisesti sarjakuva romantiikasta, sarkasmista,  matematiikasta ja kielestä. Yksinkertainen piirrostyyli on sivuseikka, sillä xkcd on todella upeasti kirjoitettu — vaan ei pidä antaa tikku-ukkojen hämätä, sarjakuva on itse asiassa piirretty hyvin ja yltyy välillä taiteellisesti kunnianhimoisemmaksi.

Sarjakuvan lukeminen on hyvä nörttitesti. Osa jutuista on täysin yleisinhimillisiä (se rakkaus ja sarkasmi -osasto), osa taas vaatii syvää nörttitietoutta internet-meemeistä, ohjelmoinnista, kryptografiasta ja sensellaisesta. Jos joka jutun tajuaa, on jo melkoinen alfanörtti. Jos Neal Stephensonin kirjat miellyttävät, xkcd:tä on helppo suositella. Mainitaan nyt esimerkkinä vaikkapa kirjan sivunumerointi, joka juoksee trinäärilukuina.

Yksi xkcd-klassikoista, jolle on käyttöä monessa tilanteessa...
Yksi xkcd-klassikoista, jolle on käyttöä monessa tilanteessa...

Kirja on kokoelma netissä julkaistuista jutuista. Sarjista jaellaan netissä ilmaiseksi, mutta ei kirjakaan ihan tavallinen ole. Ensinnäkin sen tekijänoikeussivu antaa luvan käyttää kirjan sisältöä vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan tekijä nimetään. Lisäksi julkaisija Breadpig antaa enimmän osan kirjan tuloista tekijälle ja käyttää loput hyväntekeväisyyteen.

Lukijalle kirjassa on jonkin verran lisäarvoa nettiversioihin verrattuna. Munroe on lisäillyt osaan jutuista hauskoja lisähuomioita ja lisäksi kirja tarjoaa yhtä jos toista arvoitusta fiksun ja joutilaan lukijan ratkaistavaksi, sivuilla on kaikenlaisia salakirjoituksia, joiden selvittämisessä saa varmasti aikaansa kulumaan rattoisasti.

Loistava teos, siis, vaikka olisi jo kaikki jutut netistä lukenut, ja oivallinen lahjaidea sille nörtille, jolle et muuta keksi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.