Randall Munroe: xkcd : volume 0

xkcd volume 0

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

xkcd on paras nettisarjakuva, viimeistään Perry Bible Fellowshipin lopetettua. Tikku-ukkotyyliin luottava xkcd on otsikkonsa mukaisesti sarjakuva romantiikasta, sarkasmista, matematiikasta ja kielestä. Yksinkertainen piirrostyyli on sivuseikka, sillä xkcd on todella upeasti kirjoitettu – vaan ei pidä antaa tikku-ukkojen hämätä, sarjakuva on itse asiassa piirretty hyvin ja yltyy välillä taiteellisesti kunnianhimoisemmaksi.

Sarjakuvan lukeminen on hyvä nörttitesti. Osa jutuista on täysin yleisinhimillisiä (se rakkaus ja sarkasmi -osasto), osa taas vaatii syvää nörttitietoutta internet-meemeistä, ohjelmoinnista, kryptografiasta ja sensellaisesta. Jos joka jutun tajuaa, on jo melkoinen alfanörtti. Jos Neal Stephensonin kirjat miellyttävät, xkcd:tä on helppo suositella. Mainitaan nyt esimerkkinä vaikkapa kirjan sivunumerointi, joka juoksee trinäärilukuina.

"Are you coming to bed?" "I can't. This is important." "What?" "Someoneis wrong on the Internet."
Yksi xkcd-klassikoista, jolle on käyttöä monessa tilanteessa…

Kirja on kokoelma netissä julkaistuista jutuista. Sarjista jaellaan netissä ilmaiseksi, mutta ei kirjakaan ihan tavallinen ole. Ensinnäkin sen tekijänoikeussivu antaa luvan käyttää kirjan sisältöä vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan tekijä nimetään. Lisäksi julkaisija Breadpig antaa enimmän osan kirjan tuloista tekijälle ja käyttää loput hyväntekeväisyyteen.

Lukijalle kirjassa on jonkin verran lisäarvoa nettiversioihin verrattuna. Munroe on lisäillyt osaan jutuista hauskoja lisähuomioita ja lisäksi kirja tarjoaa yhtä jos toista arvoitusta fiksun ja joutilaan lukijan ratkaistavaksi, sivuilla on kaikenlaisia salakirjoituksia, joiden selvittämisessä saa varmasti aikaansa kulumaan rattoisasti.

Loistava teos, siis, vaikka olisi jo kaikki jutut netistä lukenut, ja oivallinen lahjaidea sille nörtille, jolle et muuta keksi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...