Andy Weir: Yksin Marsissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksin Marsissa on ollut melkoinen kirjallisuustapaus. Alunperin vuonna 2011 omakustanteisena e-kirjana ilmestynyt teos ilmestyi painettuna 2014 ja suomeksi tänä vuonna, juuri sopivasti kun teattereissa pyörii Ridley Scottin ohjaama ja Matt Damonin tähdittämä kirjasta tehty elokuva. Melkoinen pamaus.

Vaan on kirja hyvä, joten maine ja suosio on ansaittua. Yksin Marsissa sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa miehitetyt lennot Marsiin ovat jo mahdollisia. Tämän lähtökohtansa ulkopuolella Yksin Marsissa ei kovin mielikuvituksellinen ole, päin vastoin: Andy Weir on tehnyt paljon taustatyötä saadakseen kirjasta niin realistisen kuin mahdollista.

Kirja kertoo Ares 3 -ryhmän astronautista. Mark Watney on osana tutkimusryhmää Marsissa, kun ryhmä joutuu hurjan hiekkamyrskyn alle. NASAlta tulee käsky keskeyttää tehtävä ja ryhmä suuntaa kohti Mars-nousijaa, jolla pääsee turvaan kiertoradalle. Watney saa osuman tuulessa lentävästä roinasta ja katoaa. Muu ryhmä luulee Watneyn kuolleen ja pelastautuu itse.

Watney ei kuitenkaan kuollut. Hän onnistuu pelastautumaan ja selviää myrskystä. Joten siinä hän on: yksin Marsissa, kommunikaatioyhteydet ulkomaailmaan poikki. Tukikohta on muuten käyttökelpoinen ja resursseja on kuudelle hengelle, joten ruokaa, vettä ja happea riittää jonkin aikaa – mutta ei sitä neljää vuotta, joka menee seuraavan ryhmän saapumiseen Marsiin.

Watney on reipas insinööri, jolla on loputon varanto ongelmanratkaisukykyä. Hän sattuu myös olemaan botanisti, joten hän ottaa tavoitteekseen viljellä itselleen ruokaa – kai se nyt Marsissakin onnistuu! Punainen planeetta on kuitenkin vihamielinen ympäristö ja Watney joutuu kohtaamaan monenlaisia vastoinkäymisiä.

Yksin Marsissa on huikea kunnianosoitus insinöörihengelle, kekseliäisyydelle ja rohkeudelle. Watney on hieno MacGyver-tyyppi, joka keksii ratkaisun kaikkeen. Marsin tarjoamat haasteet ovat mielenkiintoisia, hengenvaarallisia ja uskottavia, joten lukijalla riittää jännittäviä hetkiä Watneyn selviämisseikkailun parissa. Monta kertaa saa miettiä, voiko tämä seikkailu päättyä onnellisesti… Hieno kirja, jota on helppo suositella kaikille, joita aihe vähänkään kiinnostaa.

(Laura on arvioinut aikaisemmin englanninkielisen alkuteoksen.)

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä kirja on erinomainen isänpäivälahja! Ja kyllä se vei äidinkin mukanaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...