Samuel Bjørk: Yölintu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Monitaitoiselta Frode Sander Øienilta, joka siis käyttää kirjailijanimeä Samuel Bjørk, julkaistiin vuonna 2016 melko paljon huomiota saanut ja kieltämättä koukuttava ja tiivistunnelmainen dekkari Minä matkustan yksin. Kuten arvata saattaa, kyseessä oli sarjan avaus, ja nyt Bjørkin päähenkilöt, poliisityöpari Holger Munch ja Mia Krüger, jatkavat rikosten ratkomista. He ovat heikkouksineen tietysti ennallaan: Holger tupruttelee tupakoitaan, Mia napsii viinaa ja pillereitä. Lisäksi mukana on tietokonenörtti Gabriel, jollainen tuli kai välttämättömäksi dekkareihin Lisbeth Salanderin myötä.

Tämänkertaisen murhatapauksen uhrina on teinityttö Camilla, joka on asunut vaikeiden nuorten hoitokodissa. Camilla löydetään pentagrammin muotoon kootun kynttiläasetelman keskeltä, maa täynnä linnunsulkia, kukka suussa. Rituaalimurhaaja lienee siis asialla.

Tässä tapahtumien kulussa ja juoniasetelmassa tuntui minusta olevan kovin paljon jotain tuttua, mutta en mitenkään jaksanut muistaa, mihin – tietenkin skandinaavisiin – dekkareihin ne viittasivat. Rituaalimurhat, ongelmanuorten turvakoti ja ongelmapoliisien työpaikka, niistähän me olemme varmaankin kaikki lukeneet viime vuosina. Pidin kuitenkin tässäkin kirjassa eniten juuri epätasapainoisen, kaksossisartaan surevan Mian kuvauksesta; hänen kohdallaan kirjailija oli mielestäni onnistunut kiteyttämään paljon muutamiin lauseisiin:

Sali oli melkein täynnä, mutta peränurkan pöytä, johon hän yleensä piiloutui oli vapaana. Sehän oli melkein kuin merkki. Hän tilasi Guinnessin ja Jägerin ja istui punaiselle sohvalle. Kaikilla muilla oli seuraa. Hän istui nurkassa yksin. Maailman ulkopuolella. Hymyileviä ihmisiä lasi kummassakin kädessä, juhlimassa ystävien kanssa, yhdessä, ja hän täällä nurkassa yksinään ja tavallaan vastuussa heistä kaikista.

Uskon vahvasti, että saamme lukea vielä lisää Bjørkiltä, ja se on ihan positiivista. Ei ehkä ihan herkimmille, mutta kovaksikeitetyille dekkarifaneille kuitenkin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...