Tähtifantasia-voittaja 2019

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

HoureuniHelsingin Science Fiction Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2018 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Liken julkaisemalle Samanta Schweblinin romaanille Houreuni. Teoksen on englanninnoksesta suomentanut Einari Aaltonen.

Houreuni on nimensä mukainen teos, joka pakottaa lukijan pohtimaan todellisuuden rajoja ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Se on kuristava lukukokemus, jonka kierrosluvut nousevat hengästyttävää tahtia lähes koko kirjan ajan.

Päähenkilö Amanda havahtuu sairaalan vuodeosastolla vieressään hänen ystävänsä Carlan nuori poika David. David ristikuulustelee Amandaa siitä mitä on tapahtunut, sivuuttaa Amandan vastauksia jatkuvasti epäolennaisina ja pyytää tätä kiiruhtamaan. Onko kyseessä vain sairaalavuoteessa uneksittu houreuni, unen ja toden sekoitus vai jokin aivan muu? Tämän mysteerin Schweblin pitää lukijalta taitavasti piilossa siihen asti, kunnes haluaa sen itse paljastaa. Syntyy intensiivinen ja ahdistava tarina, joka pitää lukijan otteessaan loppumetreille asti.

Houreuni on vaikuttavan tiivis pienoisromaani, joka toimii todella hyvin juuri tämän kokoisena – yhtään turhaa sanaa ei ole. Einari Aaltosen käännös muuntaa Schweblinin riisutun tehokkaan proosan erinomaisesti suomeksi. Sanat kylmäävät ja liukuvat aivopoimujen väliin.

Romaani on ajankohtainen hätähuuto luonnon puolesta ja Schweblinin tarinansa sisään piilottama ympäristöahdistus tunkeutuu lukijaan huomaamatta kuin hermomyrkky. Kirjan alkuperäisen nimen – Pelastusetäisyys – hengessä teos pohtii, olemmeko menneet liian pitkälle ja olemmeko valmiita maksamaan tekojemme hinnan.

Samanaikaisesti Houreuni kertoo toteenkäyvistä peloista ja menetyksistä ja vieraantumisesta niin toisistamme kuin maailmasta. Pelot kasaantuvat hahmojen ylle, ja lopulta henkilökohtainen kauhu kasvaa yleismaailmalliseksi.

Viimeisen sivun käännyttyä lukijan mieltä kalvaa kysymys: olemmeko vielä pelastusetäisyyden päässä?

Samanta Schweblin (s. 1978) on argentiinalainen kirjailija. Hän julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa vuonna 2002. Schweblin on nimennyt vaikuttajikseen Franz Kafkan, Ray Bradburyn ja Julio Cortázarin. Hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle ja ne ovat saaneet useita palkintoja. Vuonna 2014 ilmestynyt esikoisromaani Houreuni oli kansainvälisen Booker-palkinnon ehdokkaana.

Tähtifantasia-palkinto julkistettiin osana Finncon 2019 -tapahtuman ohjelmaa Jyväskylässä. Palkinto jaettiin kolmattatoista kertaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikot Jukka Halme, Aleksi Kuutio, kirjailija Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.