Tähtifantasia-ehdokkaat 2007

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seura on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan jakanut Tähtivaeltaja-palkintoa parhaille Suomessa julkaistuille tieteiskirjoille. Nyt arvostettu ja tavoiteltu tunnustus saa rinnalleen käännösfantasian Tähtifantasia-palkinnon.

Tarve uudelle huomionosoitukselle on käynyt ilmeiseksi, sillä Suomessa on viime vuosina julkaistu yhä enemmän aikuislukijoille suunnattua laatufantasiaa. Palkinto nostaa esiin näitä merkkiteoksia sekä samalla kohottaa fantasian profiilia loputtomista mammuttisarjoista kohti kirjallisesti kunnianhimoista ja monipuolista kirjallisuusgenreä – mitä fantasia tietenkin on aina myös ollut.

Ensimmäisen Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaiden lyhytlistalle on vuoden 2006 tarjonnasta valittu seuraavat teokset:

  • Jonathan Carroll: Valkoiset omenat (Loki-Kirjat) – “Omintakeinen rakkaustarina, jossa arkitodellisuus saa kummallisia, groteskeja sävyjä.”
  • Jukka Halme (toim.): Uuskummaa? Modernin fantasian antologia (Kirjava) – “Fantasian nykytilaa luotaava kokoelma, joka avartaa käsityksiä lajin muoto- ja keinovalikoimista.”
  • George R. R. Martin: Miekkamyrsky 2 (Kirjava) – “Tulen ja jään laulu -teossarja todistaa, että myös eeppinen fantasia taipuu korkeatasoiseen kerrontaan.”
  • Patricia A. McKillip: Unohdettu Ombria (Karisto) – “Kielellisesti rikas, kuulaasti kirjoitettu romaani toisiinsa limittyneistä kaupungeista.”
  • Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat) – “Huumaava ja leikittelevä sukellus myyttisen kaupungin fantastiseen todellisuuteen.”

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Toni Jerrman, kirjailija Anne Leinonen, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö.