Tähtifantasia-voittaja 2007

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2006 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Loki-Kirjojen julkaisemalle Jeff VanderMeerin romaanille Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki. Teoksen on suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo.

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on huikea sukellus fantastisen Ambergris-kaupungin pimeään puoleen, sen painajaisiin, unohdettuihin salaisuuksiin ja outoihin elämänkohtaloihin. Jeff VanderMeer on onnistunut luomaan teoksessaan mosaiikkimaisen runsaan rinnakkaistodellisuuden. Lumoavan maailman, joka kohoaa eeppisiin mittoihin kiitos rikkaasti kuvaillun historian, mielenkiintoisten detaljien sekä moniulotteisten henkilöhahmojen. Leikkisää huumoriakaan unohtamatta. Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on kaunokirjallisesti merkittävä, fantasiaa lajityyppinä uudistava teos.

Kun ihmiset ensi kertaa saapuivat Moth-joen rannalla sijaitsevaan Ambergrisin kaupunkiin, paikalla asui jo salaperäisiä, sienimäisiä harmaalakkeja. Kohtaaminen päättyi verilöylyyn, jonka vaikutukset säteilevät pitkälle kaupungin tulevaisuuteen. Maailmassa on tummia piirteitä, jotka on rapsuteltavissa sivistyksen pintakerroksen alta esille.

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki koostuu kolmesta toisiinsa kytkeytyvästä tarinasta, joissa VanderMeer pelaa erilaisilla kirjallisilla tyylilajeilla. ”Martin Laken muodonmuutos” kertoo palvotusta taiteilijasta, jonka tuotanto heijastelee Ambergrisia ja sen synkeitä ominaispiirteitä. VanderMeer kuvaa tarinassaan satiirisesti taiteen perusluonnetta ja taideteosten tulkintaa. ”Hoegbottonin opas Ambergrisin varhaishistoriaan” on itseironialla höystetty, monin osin alaviitteiden kautta etenevä herkullinen kertomus historioitsija Duncan Shriekin epäluotettavasta menneisyyden tulkinnasta. ”X:n outo tapaus” ottaa puolestaan kaiken irti todellisuuden perimmäiseen olemukseen liittyvistä kysymyksistä. Tarinan kertoja on suljettu mielisairaalaan, koska hän väittää Ambergrisin olevan tarun sijasta totta. Mutta kuinka sitten käykään?

VanderMeer leikittelee jatkuvasti kirjallisella ilmaisulla ja siihen liittyvillä ulottuvuuksilla. Epätäydellisyys ja yksiselitteisen todellisuuden puuttuminen ovat osa kirjailijan rakentamaa kokonaisuutta. Totuuden etsiminen ja sen muuntuminen erilaisiksi vaihtoehtoisiksi tarinoiksi on Ambergrisin ja sen asukkaiden ominaisluonne. Teoksen päähenkilöksi nouseekin itse asiassa juuri tarunhohtoinen Ambergrisin kaupunki. Se on kuin elävä persoona: hengittävä, sykkivä, juonia ja kiehtovia salaisuuksia sisällään hautova olento, jolla on sielu.

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on elämää suurempien tarinoiden aarreaitta. Fantastinen, älyllinen ja mieleenpainuva mutta samalla helposti lähestyttävä teos, jonka runollisiin ja pilke silmäkulmassa kirjoitettuihin teksteihin on vaikea olla rakastumatta.

Suomalainen Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki sisältää valikoiman City of Saints and Madmen -teoksen tarinoista. Kirjasta on julkaistu englanniksikin lukuisia sisältönsä laajuuden puolesta toisistaan poikkeavia versioita.

Tähtifantasia-palkinnon myöntää Helsingin SF Seura ry, joka on jakanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan arvostettua Tähtivaeltaja-palkintoa parhaalle Suomessa julkaistulle tieteiskirjalle. Tähtifantasia-palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Toni Jerrman, kirjailija Anne Leinonen, kriitikko Elli Leppä ja toimittaja Vesa Sisättö.