Tähtifantasia-voittaja 2008

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Kansi: Variksen velho

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2007 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan WSOY:n julkaisemalle Ngugi Wa Thiong’on romaanille Variksen velho. Teoksen on suomentanut Seppo Loponen.

Variksen velho on mustaa huumoria tihkuva poliittinen satiiri, joka hyödyntää afrikkalaisen kansanperinteen ja tarinankerronnan rönsyilevyyttä ja absurdismia.

Aburirian kansantasavaltaa hallitsee diktaattori Valtias, kaikkitietävä ja kaikkinäkevä johtaja, joka haluaa rakentaa Taivasmarssiksi kutsutun korkean tornin mahtiaan pönkittämään. Mitä tahansa Valtias suunnitteleekaan, on hänen lähipiirinsä juonittelemassa ja etsimässä omaa hyötyä.

Romaanin keskiössä on vastarintaliikkeessä toimiva nuoripari, joka luo vahingossa Variksen velhoksi kutsutun ennustajan ja parantajan. Velho huomaa pian joutuvansa auttamaan tavallisen kansan lisäksi myös vallanhimoisia poliitikkoja ja itseään Valtiasta, joka sairastuu mystiseen tautiin.

Ngugi wa Thiong’o kirjoittaa nasevaa, tarkkanäköistä ihmiskuvausta. Hän irvii ihmisten ahneudelle, vallanhimolle ja typeryydelle, mutta muistaa myös laupeuden, rakkauden ja yhteistyön parantavan voiman.

Kenialaiskirjailijan käyttämä kieli on rikasta ja runsasta. Teoksen rakenne kantaa vaikka haastaakin lukijan pysymään valppaana. Kirjan tapahtumia valaisevat lukuisat kertojat omista näkökulmistaan, asioita liioitellen tai väärin tulkiten.

Variksen velho laajentaa fantasian käsitettä ja merkitystä. Romaani on maagisen realismin ja absurdin ilotulitusta. Se vetoaa laajaan lukijankuntaan ja todistaa, että fantasiaa kirjoitetaan ympäri maailmaa, eri kieliryhmissä ja kulttuuripiireissä. Teos avaa länsimaiselle lukijalle afrikkalaista mytologiaa ja kulttuuria ja heijastaa samaan aikaan minkä tahansa maan valtapelin kiemuroita sekä politiikan likaisia piirteitä.

Tähtifantasia-palkinnon myöntää Helsingin Science Fiction Seura ry, joka on jakanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan arvostettua Tähtivaeltaja-palkintoa parhaalle Suomessa julkaistulle tieteiskirjalle. Parhaalle suomennetulle fantasiateokselle luovutettava Tähtifantasia-palkinto jaetaan nyt toista kertaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija/kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Ensimmäisen Tähtifantasia-palkinnon voitti Jeff VanderMeerin teos Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat, 2006).