Tähtifantasia-voittaja 2009

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2008 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Vaskikirjojen julkaisemalle Ellen Kushnerin romaanille Thomas Riiminiekka. Teoksen on suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo.

Yhdysvaltalaisen Ellen Kushnerin alun perin vuonna 1990 ilmestyneen romaanin tarina perustuu keskiaikaiseen skotlantilaiseen balladiin Thomas the Rhymer. Kiertelevä musikantti Thomas Riiminiekka tulee maalaistalon asukkaaksi ja niittää lähiseudulla mainetta taitavana soittajana. Thomas rakastuu kylän kauniiseen neitoon, mutta joutuu intohimonsa vuoksi Keijukaiskuningattaren hoviin seitsemäksi vuodeksi kuningattaren rakastajaksi. Thomas palaa Haltiamaasta muuttuneena miehenä. Tarina on puheenvuoro sanan ja puheen voimasta: kerskailuun tottunut Thomas joutuu viettämään haltioiden maassa vuosia puhumatta, vain soittaen, ja kotiin palattuaan hän havaitsee asioita tarkoin ja kykenee puhumaan vain totta.

Kushner kuvaa poikkeuksellisen elävästi ihmisiä tunteiden vallassa, valintoja tekevinä yksilöinä. Romanttisen balladin moderni versio esittää ajattoman kysymyksen rakkauden ja uskollisuuden kohteesta ja siitä, mikä on sanojen ja tekojen hinta. Kirjailija kuvaa laulun, tarinoiden ja vertausten valtaa, kuinka ihmisten elämä perustuu merkitysten antamiselle kielen avulla. Taikuuden ja tuonpuoleisuuden tuntu on vihjaavaa, lukijan mukaansa tempaavaa.

Kirjailijan käyttämä näkökulmatekniikka toimii: tarinaan leikataan taidokkaasti toisia näkökulmia samaan aiheeseen. Johanna Vainikainen-Uusitalon käännös tavoittaa lauseiden soljuvan rytmin ja tuo kirjan henkilöt lukijaa lähelle. Romaani on kerronnan mestarinäyte, joka herättää lukijassa niin iloa kuin surua ja kaihoa.

Ellen Kushner on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on voittanut nyt suomennetulla romaanillaan World Fantasy– ja Mythopoeic-palkinnot vuonna 1991. Kushner tunnetaan kotimaassaan musiikkia, historiaa ja myyttejä yhdistävistä radio-ohjelmistaan. Ellen Kushner on Finncon-tapahtuman kunniavieraana Jyväskylässä vuonna 2010.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Tähtifantasia-palkinnon myöntää Helsingin Science Fiction Seura ry. Palkinto perustettiin, koska suomeksi on julkaistu yhä enemmän fantasiakirjallisuuden uusia ja vanhoja merkkiteoksia laadukkaina käännöksinä. Ensimmäisen Tähtifantasia-palkinnon voitti Jeff VanderMeerin teos Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat, 2006) ja toisen Ngugi wa Thiong’on Variksen velho (WSOY, 2007).