Tähtifantasia-voittaja 2011

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2010 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan WSOY:n julkaisemalle Andrzej Sapkowskin novellikokoelmalle Viimeinen toivomus. Teoksen on suomentanut Tapani Kärkkäinen.

Puolalaisen Andrzej Sapkowskin Viimeinen toivomus on omaperäinen, hauska ja mukaansatempaava lukupaketti, joka hyödyntää kiehtovasti itäeurooppalaista kansanperinnettä. Kirjailija käsittelee muun muassa sankaruuden ja velvollisuuden teemaa sortumatta helppoihin ratkaisuihin.

Teoksen päähenkilö on noituri Geralt, jonka tehtävä on tappaa hirviöitä ja suojella ihmisiä. Hän on kuitenkin oppinut kantapään kautta, kuinka vaikea maailmassa on toimia puhtaan asian puolesta. Poliittisten juonittelujen ja inhimillisen lyhytnäköisyyden keskelläkin hän on silti säilyttänyt omat moraaliset periaatteensa. Mutta väliin hyvää tarkoittavillakin teoilla on ongelmallisia seurauksia.

Geralt joutuu kirjan kuluessa huomaamaan, kuinka ihmiset haluavat keksiä hirviöitä, jotta he itse näyttäisivät vähemmän hirviömäisiltä. Ovatko hirviöt siis vain jotain sellaista, johon heijastamme omat huonot puolemme? Lopulta syrjintä ja rotuviha kääntyvät harjoittajiaan vastaan, kun alistetut iskevätkin takaisin. Geraltin pelastaa se, että hän onnistuu ohittamaan opitut ennakkoluulot ja näkemään pintaa syvemmälle.

Sapkowski ammentaa aiheidensa kirjon itäeurooppalaisesta perinteestä, jota on käytetty harvoin fantasiakirjallisuudessa. Tämän ohessa hän kierrättää oivaltavasti lajityypille tuttuja aineksia, kuten vanhoja satuja. Kirjailijan valtteja ovat myös juonikas vuoropuhelu ja kiero hirtehishuumori. Sapkowskin rikas kieli on käännetty suomeksi erinomaisesti.

Viimeinen toivomus on hieno osoitus siitä, kuinka fantasia ylittää kulttuurien rajoja, koska tarina kertoo ihmisenä olemisesta. Taitava kirjoittaja tarjoaa teoksellaan älykästä, mielikuvituksellista draamaa. Lukija voi aivan aistia kerronnan ilon.

Vuonna 1948 syntynyt Andrzej Sapkowski on Puolan tunnetuin nykyfantasian kirjoittaja. Hänen Noituri-sarjansa koostuu kahdesta novellikokoelmasta ja viidestä romaanista. Useissa maissa suosioon noussut kirjailija on voittanut muun muassa David Gemmell Legend -palkinnon vuonna 2009.

Tähtifantasia-palkinnon myöntää Helsingin Science Fiction Seura ry. Parhaalle suomennetulle fantasiateokselle luovutettava palkinto jaetaan nyt viidettä kertaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat ovat Jeff VanderMeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat, 2006), Ngugi Wa Thiong’on Variksen Velho (WSOY, 2007), Ellen Kushnerin Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008) ja Haruki Murakamin Kafka rannalla (Tammi, 2009).