Tähtifantasia-voittaja 2012

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2011 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan WSOY:n julkaisemalle Andrzej Sapkowskin novellikokoelmalle Kohtalon miekka. Teoksen on suomentanut Tapani Kärkkäinen.

Kohtalon miekka (Miecz przeznaczenia) on nykyfantasian merkkiteos, jonka terä on taottu parhaista mahdollisista aineksista – mielikuvituksesta ja kerronnan riemusta.

Puolalaisen Andrzej Sapkowskin novellikokoelma on omaleimainen fantasiateos, jossa viihdyttävä kerronta yhdistyy syvällisiin pohdintoihin. Kirjan jokainen tarina on loppuun asti hiottu. Yhdessä niistä muodostuu episodimainen kokonaisuus, jossa novellit täydentävät toinen toisiaan. Tästä huolimatta ne toimivat myös itsenäisinä teksteinä.

Kohtalon miekan päähenkilö on noituri Geralt, synkkäluonteinen hirviönmetsästäjä. Geralt voisi helposti olla kliseinen hahmo, mutta Sapkowskin käsittelyssä hänestä muovautuu epätäydellinen, monisärmäinen ja samaistuttava yksilö. Sama pätee muihin henkilöhahmoihin, joista Sapkowski rakentaa vivahteikkaita ja aidontuntuisia ihmisiä. Vaikutelmaa tukee piikikäs ja nokkela dialogi, joka sekä viihdyttää että saa lukijan pohtimaan vakavia aiheita.

Teoksen tarinakooste tarjoaa Sapkowskille mahdollisuuden esitellä monia teemoja sekä käyttää useita näkökulmia. Tämän mahdollisuuden kirjailija tiedostaa ja hyödyntää hyvin. Esillä ovat aiheet rotuennakkoluuloista aina rakastamisen vaikeuteen ja oman identiteetin rakentumiseen. Kokoelman läpi kulkee vahvana lapsen saamisen teema.

Sapkowskin fantasiamaailma on elävä, modernisti kirjoitettu, ja se yhdistelee sekä kielellisesti että kerronnallisesti uutta ja vanhaa. Kirjailija lainaa aineksia eurooppalaisista saduista ja kansantaruista, mutta loppuratkaisut ovat usein totutusta poikkeavia – eikä niitä väännetä väellä ja voimalla perinteisen fantasiakaavan tyyliin. Näin tarinoiden yllätyksellisyys säilyy loppuun asti.

Sapkowskin kieli on notkeaa ja täynnä virkistäviä ilmauksia, jotka Tapani Kärkkäisen käännös on upeasti taivuttanut suomen kielelle.

Vuonna 1948 syntynyt Andrzej Sapkowski on tunnetuin puolalainen nykyfantasian kirjoittaja. Hänen Noituri-sarjansa koostuu kahdesta novellikokoelmasta ja viidestä romaanista. Useissa maissa suosioon noussut kirjailija on saanut muun muassa ensimmäisen myönnetyn David Gemmell Legend -palkinnon vuonna 2009.

Tähtifantasia-palkinnon myöntää Helsingin Science Fiction Seura ry. Parhaalle suomennetulle fantasiateokselle luovutettava palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat ovat Jeff VanderMeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-Kirjat, 2006), Ngugi Wa Thiong’on Variksen Velho (WSOY, 2007), Ellen Kushnerin Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008), Haruki Murakamin Kafka rannalla (Tammi, 2009) ja Andrzej Sapkowskin Viimeinen toivomus (WSOY, 2010).