Tähtifantasia-voittaja 2014

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin SF Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2013 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Basam Booksin julkaisemalle Bruno Schulzin novellikokoelmalle Kanelipuodit ja muita kertomuksia. Teoksen on suomentanut Tapani Kärkkäinen.

Kanelipuodit ja muita kertomuksia -teos sisältää puolanjuutalaisen Bruno Schulzin (1892–1942) koko tuotannon – eli kertomuskokoelmat Kanelipuodit (1934) ja Kuolinilmoituksen sanatorio (1937) sekä muutaman näiden teosten ulkopuolisen novellin.

Kirjan toisiinsa kytkeytyvät tarinat kertovat Józefin kasvusta pikkukaupungissa ja hänen erikoisesta perheyhteisöstään. Kokonaisuus on 1900-luvun kirjallisuuden ainutlaatuisimpia teoksia, moderni klassikko, joka ei ole vuosien saatossa vanhentunut päivääkään.

Schulzin runollinen, runsaan metaforinen kieli kuvastaa hienosti ihmeellistä todellisuutta, jossa elollinen ja eloton, uni ja tietoisuus, mieli ja ulkoinen todellisuus sulautuvat yhteen. Tarinoissa tapetit heräävät eloon, vierailulle tullut täti kutistuu olemattomiin ja unohdettujen huoneiden ovet kuroutuvat umpeen. Arjen yksityiskohdista avautuu näkymä kaikkeuteen, jossa ihminen on osa alati muutoksessa olevaa kokonaisuutta.

Teoksen punaisena lankana on tarina päähenkilön isästä, Jakubista, joka kuolee tai muuttaa muotoaan useita kertoja. Ihmiset käyvät vieraiksi toisilleen ja nurkan takana väijyvät kauhistuttavuudet. Tarinat eivät kuitenkaan ole synkeää luettavaa. Schulz taitaa hilpeilyn ja härnäämisen. Samalla hän ironisoi pysyvien merkitysten ja totuuksien tavoittelua.

Schulzin proosa on sukua 1900-luvun alkupuolella syntyneelle weird fictionille. Tämä fantasian muoto sivuaa myös kauhua ja tieteiskirjallisuutta. Samaan aikaan erilaiset modernistiset liikkeet kuten symbolismi ja surrealismi alkoivat tutkia ihmisen kokemusta hämmentävästi muuttuneessa maailmassa. Schulzin vaikutus onkin nähtävissä monen uuskummaa (new weird) edustavan nykykirjailijan tuotannossa.

Hahmottamalla maailmaa uudella tavalla Bruno Schulz on fantasian ytimessä. Kirjan monikerroksinen sisältö avautuu psykologisille, yhteiskunnallisille ja mystisille tulkinnoille ja kutsuu useisiin lukukertoihin. Tapani Kärkkäisen monta vuotta työstämä suomennos on mestarillinen – teksti soljuu lukijan mielen läpi kuin lähteen vesi.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:

Kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.