Tähtivaeltaja-voittaja 1989

Tähtivaeltaja-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 1988 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta luovutetaan WSOY:n kustantamalle Flann O’Brienin romaanille Kolmas konstaapeli.

Palkintolautakunta toteaa O’Brienin romaanin olevan kirjallisuuden lajityyppien rajoja rikkova, omaa sisäistä logiikkaansa kiehtovasti noudatteleva fantasiateos. Rikas kieli, omintakeisen symboliikan runsaus ja ennen kaikkea kafkamaisen tarinan musta ja syvälle luotaava huumori tekevät kirjasta mieleenpainuvan lukuelämyksen.

Kolmas konstaapeli on erittäin edustava esimerkki siitä, kuinka laajaksi ja monipuoliseksi kirjallisuuden alueeksi science fiction on käsitettävissä. Kirja osoittaa myös, kuinka tältä vain viihteeksi usein mielletyltä kirjallisuuden alueelta löytyy korkeatasoista proosaa.

Vielä on todettava Kolmas konstaapeli -kirjan olevan mainio näyte sellaisesta anglosaksisesta sf-kirjasta, jossa ei ole jälkiä alan amerikkalaisesta traditiosta.

Teoksen suomentaja Kristiina Drews on saanut tästä työstään valtion kirjallisuuspalkinnon. Mainittakoon, että Tähtivaeltaja-palkinto annetaan nyt jo toista kertaa Drewsin suomentamalle kirjalle: myös vuodelta 1986 palkitun Joanna Russin romaanin Naisten planeetta käännös oli hänen työtään.

Flann O’Brien on 1911 syntyneen ja 1966 kuolleen irlantilaiskirjailijan, Brian O’Nolanin taiteilijanimi. Hänen ensimmäinen romaaninsa At Swim-Two-Birds ilmestyi vuonna 1939. Nyt palkittu Kolmas konstaapeli on kirjoitettu seuraavana vuonna, mutta julkaistiin vasta kirjailijan kuoleman jälkeen 1967.

O’Brienin muut romaanit ovat An Béal Bocht (1941), The Hard Life (1962) sekä Kolmannen konstaapelin aihepiiriin palaava The Dalkey Archive (1964). Lisäksi hän kirjoitti näytelmiä ja kolumneja.

Tähtivaeltaja-palkinnon raatiin kuuluivat tänä vuonna Juhani Hinkkanen ja Toni Jerrman Helsingistä, Harri Haarikko Turusta ja Johanna Sinisalo Tampereelta.